Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 21. hétfő, Alajos, Leila

Közkincseink közreadásra

Nagy öröm számunkra, hogy folyamatosan reálissá válik a remény, hogy a nyár folyamán már ismét személyesen is részt vehetünk kulturális programokon, fesztiválokon. Természetesen ennek feltételei, szabályai lesznek, mert a vírus még itt van velünk.

Az eltelt egy év alatt sok mindenről le kellett mondanunk, de a technika csodáinak köszönhetően bőségesen választhattunk az interneten megrendezett programokból. Ennek akár előnyei is lehetnek, hiszen a tömeges elérés miatt előkészíthetnek, ráerősíthetnek későbbi programok szervezésére azon túl, hogy a pandémia idején sem maradnak el teljesen a koncertek, színházi előadások. Egy ilyen eseményre hívjuk fel a figyelmet, amely május 7 – 24 között kerül megrendezésre az interneten.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyedülálló összművészeti eseménysorozat, amelyet a zeneszerző születésének 140. évfordulója tiszteletére indul el a MÜPA szervezésében. Bartók Béla életműve, munkássága meghatározó jelentőségű a magyar zene tekintetében. Különös szimbiózisban, közelségben élt a természettel, gyenge fizikumú, érzékeny lelki alkatú jellemére nagy hatással voltak az emberek és azok megnyilvánulásai, a hagyományok. Rendkívül precíz, tudatos, alázatos megnyilvánulásai mindvégig szolgálták a zene, a haza szeretetét. A „csak tiszta forrásból” való táplálkozás, alkotás jellemezte őt, szellemiségét, munkáját. A népzenénk elemi, ősi kultúráját felismerő, tudományos igénnyel felkutató tevékenysége egyedülálló és a hagyományra épülő sajátosan mesteri egyéni hangzásvilága a magyar zene szimbóluma a világon. Mint ember, családapa, mint mester, tanító és mint kreatív, modern, egyéni hangú alkotó is példakép a jövő nemzedéke számára.

A fesztivál programja bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe. Mindemellett az ő szellemiségének közvetítésével Pünkösdig minden nap hazai és nemzetközi közreműködők segítségével számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig megcsodálhatjuk a művészeti élet legjobb alkotásait. A szervezők jövőbeni célja az, hogy a hazai és európai partnerintézményekkel együttműködve a következő években ezzel a kezdeményezéssel még vonzóbb célponttá tegyék Magyarországot a nemzetközi kulturális turizmus számára.

Kukkantsunk bele mi is a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjába! Most kényelmesen a fotelból, otthonról.

https://bartoktavasz.hu/programok

Jó szórakozást!

LEGFRISSEBB
×