Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Közeleg az ősz

SZEPTEMBER 29. MIHÁLY NAPJA

A legenda szerint Szent Mihály arkangyal az olaszországi Garganó hegyen jelent meg, ahová tiszteletére templomot is építettek. Ő volt az égi seregek vezére, ő kísérte az Utolsó Ítélet angyalaként a halottak lelkét a túlvilágra. Amikor a mennybe érkező Isten elé állt, Szent Mihály volt a bírája, ő tette mérlegre az ember jócselekedeteit és gonoszságait. Ő volt az egyház ősi oltalmazója, a halottak szószólója. A középkori Magyarországon nagy kultusza volt, a 18. sz. közepéig Szent Mihály napja hazánkban parancsolt ünnep volt. Szent György napján kihajtották az állatokat a mezőre legelni, s Mihály napján vitték ismét a téli szállásra. Ilyenkor számoltak el a pásztorok és megkapták az éves bérüket, ezért számadó napként nevezték. Ez a nap volt a gazdasági év fordulója. Miután a szentmisén a pap megáldotta a munkájukat, felkeresték új gazdáikat, akihez a lakoma és áldomás mellett elszegődtek a következő évre. A Szent Mihály lova elnevezés a Göncölszekérre utal. A Tejút egyik középkori neve Szent Mihály útja. Szent Mihály naptól kezdődött a kisfarsang ideje, ami Katalin napjáig tartott. Szent Mihály hava a lakodalmak és a bálok évada volt. Ilyenkor kezdődött a szüret. Országszerte emlékezetesek voltak a szentmihályi vásárok, ahol nemcsak a szükséges holmikat tudták beszerezni a vásározók, de szórakozási és ismerkedési lehetőséget jelentett számukra. Általában ilyenkor kezdték az őszi munkákat, a kukoricatörést, néhol a szüretet is. Szent Mihály-nap után kezdték a kukoricát törni.

Ehhez a naphoz különféle népi megfigyelések, hiedelmek is kapcsolódnak. Dologtiltó napként is szerepel. Úgy hitték, hogy annak, aki Szent Mihály napján mosott, kisebesedett a keze, aki pedig mángorolt, annak a háza felett egész éven dörögve pihentek a fellegek. Megfigyelés szerint Szent Mihály napja után a fű akkor sem nőne tovább, ha harapófogóval húznák.

„Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet” - Szent Mihály napja után hidegre fordul az időjárás, Szent György napjával melegszik.

 

„Ha Szent Mihály napján még itt van a fecske, karácsonyig vígan legelhet a kecske” – ez a melegre utal, s akkor karácsony napján is enyhe idő várható.

 

„Szent Mihály lova deres, behozza a telet” - Ha Szent Mihálykor hideg van, hamar beköszönt a tél.

 

„Szent Mihálykor keleti szél igen kemény telet ígér.”

 

„Aki Szent Mihály napján gatyába öltözik, attól nem kell tanácsot kérni;”
„Aki Szent Mihály nap után szalmakalapban jár, attól nem kérdenek tanácsot.”

 

A cselédfogadásról szól az alábbi csallóközi énekszöveg:

Mikor a szógát fogadják,

Öcsémuramnak szólítják,

De amikor már megkapták,

Csak főtt krumplival táplálják.

 

Újbuda 60+ Program

 

 

készült: internetes források felhasználásával