Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. hétfő, Mátyás

Közeleg a szüret időszaka

Szeptember az ősi magyar nevén, Földanya hava. A népi kalendárium Szent Mihály havának nevezi. Az időjárás ekkor igen változatos, lehűlések és esőzések is előfordulnak. A napok múlásával jelentkeznek a talajmenti fagyok és hűvösödnek az éjszakák.

Az idén nagyon szép, kiegyensúlyozott volt eddig az indián-nyár, a vénasszonyok-nyara. A sok napsütés jót tett a szőlőtermésnek. “Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.”

Szeptember 1. a meteorológiai ősz kezdete, míg a csillagászati ősz 21-én kezdődik. A nappalok ezt követően már egyre rövidebbek lesznek. Lőrinc-nap (szept.5) körül a déli fekvésű szőlőkben elkezdenek érni a kései szőlőfajták is. A nap időjárásából következtetni lehet az őszére: ha szépen süt a nap, hosszú, kellemes őszi napok várnak ránk. A néphit úgy tartja, hogy Lőrinc rontónap. Belepisil a szabad vizekbe, ezért nem lehet többé fürdeni a szabadban. Belehugyozik a dinnyébe, ezért lesz lucskos, íztelen. Péter napja (szept.18.) időjósló nap, ez azért is jelentős, mert közeledik a vetés ideje: “40 napig olyan időt várj, mint Péterkor”. “Ha Máté napján tiszta idő vagyon, a bornak esztendőre nagy bőségét várják.” Sok vidéken ez a nap jelezte az őszi búza vetésének kezdetét.

Mihály napja (szept.29.) az őszre és a télre is mutat. Ha ekkor dörög az ég, szép lesz az ősz, de nagy tél következik. Szent Mihálykor keleti szél, nagyon kemény telet ígér. Az újbor ekkorra már forr, indul a pálinkafőzés, kezdődik az őszi lakodalmak időszaka. Ezen a napon tilos volt a női munka: aki ilyenkor mos, kisebesedik a keze, aki pedig mángorol, annak egész évben dörögni fog a háza felett az ég. A szüret is valamilyen jeles naphoz kötődött, Szent Mihálytól (szeptember 29.) Simon-Júdás (október 28.) napjáig. A szüreti szokások a szőlő leszedésével kezdődtek, majd megkötözték az uraságot, elkészítették a szüreti koszorút, a koszorúvivőket vízzel leöntötték, az uraságot verses rigmusokkal köszöntötték. A szüreti felvonulást nagy mulatság, tánc zárta. A kisebb családi gazdaságokban meghívott segítőkkel szüreteltek. A házigazda étellel, itallal vendégül látta a szüretelőket, a szőlőből, mustból kóstolót vihettek haza. Ez az egyik őszi legjelesebb nap, családi és közösségi ünnep.


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

Nem mind avítt, ami régi!

A reneszánsz és a barokk művészet egyik kedvelt hangszere a viola da gamba. Távoli rokonságban áll a hegedűk családjával, a hangszert vonóhúzással szólaltatják meg. Magyar fordítása térdhegedű.

A legrégebbi európai vonós hangszer a 17. század végére kezdett veszíteni kezdeti népszerűségéből. A hegedűk rohamos előretörése mellett műkedvelő hangszerré vált, s egy időre ki is ment a divatból.