Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 19. vasárnap, Sára, Márió

Kihalófélben lévő élőlények

Évente sajnos sok állatfaj tűnik el, egyszerűen kihalnak, vagy csak nagyon kis százalék esélyük marad a túlélésre. Ez komoly veszélyt jelent az ökoszisztéma összeomlására nézve és hosszútávon befolyásolja környezetünket. A kutatók szerint ennek a jelenségnek egyik, ha nem a legfőbb mozgatója az emberi tevékenység. Minden évben jelentésben hívják fel a tudósok a figyelmet a kihalásra ítélt élőlényekre.

Ilyen például a keleti puma, mely utolsó példányát vélhetőleg 80 évvel ezelőtt lőtték ki, s 2018-ban sorolták a kihalt kategóriába. Vagy tavaly tavasszal meghalt Sudan, az utolsó hím északi fehér rinocérosz és csupán két nőstény maradt fenn. Próbálják megmenteni a fajt úgy, hogy keresztezik a déli fehér rinocéroszokkal. A föld legfiatalabb állatát, a Tapanuli orángutánt 2017-ben fedezték fel és máris a kihalás szélére került. A föld legöregebb állata, a kínai óriás szalamandra átvészelt 250 millió évet, s most a kihalás fenyegeti, úgy, mint több cápa és rája fajt is. 2018-ban a zsiráfokat fokozottan veszélyeztetettnek nyilvánították. Kezdjük elveszíteni a rovarokat is, pedig ők a föld hajtóerejeként a legmasszívabb túlélői.


2018-ban sikerült megmenteni a hegyi gorillát és a kritikus számú fekete rinocéroszok is visszatértek. 30 éve kihaltnak hittük a San Quintin kenguru patkányt, s most új példányai jelentek meg, a rendkívül ritka Patzcuaro tavi szalamander is megmenekült. S reméljük, hogy a 2 magányos északi fehér rinocérosz is képes lesz fennmaradni a déli fehér rinocéroszok segítségével létrehozott hibridek útján.


A fajok kihalása pótolhatatlan veszteség, ezen a téren az ember felelőssége és feladata történelmi jelentőségű. Tisztelet a tudósok, kutatók munkájának, de mi magunk is sokat tehetünk tudatos magatartással az élővilág, a természeti értékek védelméért.

Vigyázzunk a természeti környezetünkre, óvjuk meg a veszélyes folyamatoktól! Kísérjük figyelemmel, kövessük az új információkat!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Újbuda 60+ Program e témában rendezett programjaira, mint például 2019. január 30-án a 14 órakor kezdődő Életminőségünk című beszélgetésre a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakértőivel az Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központban (1113 Budapest, Kérő u. 3.).

Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×