Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 27. csütörtök, Angelika

Kánikula

A kánikula több napon át tartósan magas nappali maximum- és éjszakai minimum-hőmérsékletekkel járó, általában csapadékszegény időszak. Ez az elnevezés először a 16. században fordult elő, akkor „hó hónap” néven nevezték.

Ilyenkor észak-afrikai eredetű légtömegek teszik forróvá a levegőt. Már tegnap megdőlt a budapesti melegrekord, szélsőséges az időjárás, épp ezért kiadták a vörös kódot. Vasárnapra, a jövő hétre enyhülést ígérnek a szakemberek.

Ez a száraz hőség súlyosbítja a már beteg, idős emberek helyzetét, különösen, ha krónikus betegségben szenvednek, vérnyomás-; szív-; érrendszeri problémáik vannak, cukorbetegséggel, allergiával küzdenek. A tartós meleg megterheli a szervezetet, ezért kíméletesen és körültekintően kell ilyenkor eljárni. Mivel fokozódik a kiszáradás veszélye, ezért minimum 1-1,5 literrel többet kell inni a szokásosnál! Ha lehet, délelőtt 11 és délután 3 között ne tartózkodjunk a napon, s akkor is tegyünk a fejünkre sapkát, öltözzünk szellősen! Tévhit az, hogy a világos ruha visszaveri a napsugarakat. A káros UVB sugarak ellen védekezzünk fényvédő krémmel, naptejjel! Már rövid idő alatt is a káros sugárzás nemcsak ráncosodást, de bőrrákot is okozhat. Húzódjunk árnyékba, hordjunk napszemüveget! Ilyenkor ebéd után tartsunk sziesztát, zuhanyozzunk sűrűn és táplálkozzunk megfelelően! Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, kerüljük a nehéz, fűszeres ételeket, a szeszes italt, igyunk citromos ásványvizet!

A kánikula átvészelését segíti, ha naponta többször hideg vízzel megmossa az arcát, csuklóját, hűti a végtagokat, a homlokot, tarkót.


Bár nem vigasz, de a magyarországi mostani melegrekordhoz képest India középső részén még riasztóbban tombol a hőhullám, 50,8 Celsius-fokot mértek (árnyékban), míg az ország fővárosában, Delhiben 48-at. A kutak és víztározók is kiszáradtak.

Nálunk a hét hátralévő napjaiban fokozódik a kánikula, vasárnap érkezik hidegfront, ami jövő hétre hoz enyhülést.


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×