Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. péntek, Mária

Jó időben, rossz időben…

Már ajánlottuk, hogy a tikkasztó hőség elől legjobb, ha a fülledt lakás helyett árnyas fák, hűs vizek közelében töltjük el a napot. Minden szervezet, de főként az idősebb, jobban tud alkalmazkodni a szabad levegőn. Aki csak teheti, a forró napokra szervezzen kirándulást a hegyekbe, vízpartokhoz! S ezek mellett néhány fővárosi helyszín is hűsítően hat.

Merzse-mocsár

1174 Budapest, Erdőalatti dűlő

Ez Budapest területén egy megmaradt lápos-mocsaras vidék a XVII. kerületben a ferihegyi és a rákoskerti dombhátak között. Ez az egyedülálló jelenség a Duna valamikori hordalékán a homokos-kavicsos felszínre települt, s a mai napig is a képződik iszap és agyag. Az egyre csökkenő vízfelület, a megmaradt természeti értékek védelme 2003 óta biztosított. Három rész alkotja a védett területet. A Nagy-Merzse, ahol a nyílt vízfelület is van. A Gyolcs-rét tőle északnyugatra terül el, valamint kissé távolabb, észak felé a Kis-Merzse. A Merzse szó eredete szláv férfinévből származhat a feltevések szerint. Táblákon követhetjük a tudnivalókat az élővilágról, s a tanösvényen megtaláljuk az 1848–49-es forradalom helyszínét jelölő kopjafát is. Egyébként a helyiek, de más fővárosi lakosok által is jól ismert kirándulóhely, mely különleges mikroklímája, állat- és növényvilága miatt is méltán kedvelt. Találkozni fogunk madarakkal, mocsári teknőssel, vagy épp az ösvényt átugró őzzel.

Megközelítés: a Keleti pályaudvarról a Budapest–Sülysáp-vonalon közlekedő vonattal Rákoskert megállóig.

 

Szemlő-hegyi-barlang

1025 Budapest, Pusztaszeri út 35.

Budapest „földalatti virágoskertje”-ként is emlegetik, mert formás ásványkiválásai, borsókövei, karfiolra és rózsára emlékeztető képződményei, kalcitlemezei, gipszkristályai és „karácsonyfái” szemkápráztató látványt nyújtanak.

Ez Budapest leghosszabb barlangja, 2230 méter, azonban ebből csak 550 járható be a látogatók által. A bejárata a sziklás hegyoldalba süllyesztett fogadóépületből nyíló, 60 méter hosszú, lejtős szakaszon közelíthető meg. A Ferencvárosi-terem a kutatócsoportról kapta a nevét, ők jutottak ide legelőször 1973-ban. A teremben jég­táblák között süllyedő hajó és egy úszó jegesmedve történetét láthatjuk kőből és ásványkiválásból kialakulva. A terem közepén lógó, borsókővel borított szikla az Anyósnyelv névre hallgat. Mellette a teljesség kedvéért a kisebb Apósnyelv, vagy más néven Menyecskenyelv látható. A pöttyös teremben megcsodálhatjuk a karfiolhoz hasonló képződményt. A Mária-terem Szekula Mária barlangkutatóról kapta a nevét, aki törékeny termetének köszönhetően átfért azon a Tű-fokának elnevezett kis nyíláson, ami ma is látható. A folyosókon tovább haladva szemünk elé tárul a földalatti virágoskert. Elérkezünk a monumentális Óriás-folyosó bejáratához, ahol egy Boszorkányfej hatalmas orra rémiszt meg bennünket, oldalt pedig egy halálfej ijesztgeti a látogatókat. Kadic Ottokár barlang kutatóról elnevezet a kizárólag barlangászok számára járható folyosó végén terül el a Közgyűlés terem, illetve a szakasz 50 méter mélyen lévő vég­pontjában megtalálták a barlangászok a Föld szívét. Ez a rész már csak a barlangászok számára járható. A barlang klímája kifejezetten hatásos a légzőszervi és a szívbetegek kezelése céljából. Jól kiépített utakon, akadálymentesen lehet bejárni.

Megközelítés: a Szentlélek térről a 29-es autóbusszal.

 

Pál-völgyi-barlang

1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.

Budapest a barlangok városa, alatta rengeteg barlang és barlangrendszer található, ezek közül a Pál-völgyi az ország leghosszabb barlangja. A ma ismert hossza 12,5 km, de átjárás van némely barlangok között. A világ fővárosaiban egyedülálló jelenségként nálunk a feltárt barlangok száma meghaladja a 200-at. 1904-ben fedezték fel a Szépvölgyi út mellett ma is látható, már felhagyott kőfejtőben. Egy máig tartó mendemonda szerint egy birka alatt beszakadt a föld, és így leltek rá az első üregre. Csal 1919-ben nyitották meg, s ez az első budai barlang, melyet mesterséges beavatkozással tettek hozzáférhetővé. Kialakították a világítást, a lépcsőket, 2022-ben megnyílt az új látogatóközpont. Legutóbb is megnézték a Színháztermet, a Meseországot, és kipróbálhatták a Boszorkánykonyha legendáját is (állítólag aki ide bekiabálja egy étel nevét, az várja majd otthon). A turisták számára napjainkban egy 500 méteres szakasz látogatható vezetéssel, a barlang állandó hőmérséklete 11 fok, úgyhogy nem lesz melegünk! Az Újbuda 60+ Program is szinte évente szervez barlangtúrákat a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen. A különleges cseppköveiről, a hasadékszerű folyosókról, a nagy szintkülönbségekről megismert Pál-völgyi-barlang nagyszerű élményt nyújt, érdemes oda visszamenni.

Megközelítés: a Kolosy térről a 65-ös autóbusszal

 

Jó túrázást, jó hűsölést!

 

 

Újbuda 60+ Program

 

 

készült: internetes források felhasználásával