Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 30. szerda, András, Andor

Itt a farsang, áll a bál!

Az idei farsangi időszak január 6. és március 1. között van. Ez minden évben változó intervallum, melyet a Húshagyókedd napjából határozunk meg.

Az egyházi ünnepnapok számításából eredően Húsvét napja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap, amely egy mozgó ünnep. Az idén április 17-én lesz Húsvétvasárnap. Innen már kiszámítható a farsang ideje. Húshagyókedd április 17-től visszaszámolva a hetedik vasárnapot követő kedd, azaz 2022. március 9.

A Farsang a mulatságok, vigasságok ideje, melynek csúcspontja a karnevál. Általában a „farsang farkán”, a Húshagyókedd előtti három napban tartják, mely egyben a tél búcsúztatását is jelzi.

A farsang bajor-osztrák jövevényszó, Magyarországon a középkorban vált ismertté. Elsősorban a királyi udvarban, a városi polgárság és a falusi lakosság körében terjedt el olasz és német hatás következtében. Nálunk a jelesnapi szokáshoz kapcsolódó legjellemzőbb esemény az álarcos, jelmezes alakoskodás, amely adománygyűjtő szokással párosul. A maszkos alakoskodók a házaknál, vagy a mulatság helyszínén dramatikus játékkal és parádés felvonulással szórakoztatták a jelenlévőket. S mellette fontos szerepe volt az ünnepinél is gazdagabb evés-ivásnak, táncnak, mulatozásnak az ivóban, fonóházban vagy más közösségi helyen. A mulatság gyakran nemenként és korosztályonként elkülönült, mint pl az asszonyfarsang. Kezdete néhol a farsang utolsó előtti vasárnapján, a lányok vasárnapján, talalajvasárnap volt. Némely vidéken a vasárnapot megelőző kövércsütörtök volt a mulatság kezdőnapja. A legények a muzsikusokkal járták a falu utcáit, s a lányos ház előtt megtáncoltatták az eladó sorban lévőket, melyért pénzt kaptak. Divatban voltak még a köszöntők, jókívánságok és a fiúgyermekek ügyességpróbái.

A farsang a párválasztás időszaka, mert a húsvéti böjt idején már tilos volt házasodni. A leányoktól kapott bokrétát a fiúk farsangvasárnap nyilvános színvallásként a kalapjukra tűzték. A báli szezon és a táncmulatság az eljegyzésre kiváló alkalom volt.

Jó farsangolást kívánunk!

készült: internetes források felhasználásával