Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. kedd, Taksony

Ígéret hava

Május a természet megújító és fiatalító erőinek a hónapja. A meteorológusok tartják Tavaszutónak is, mivel az időjárás már jobbra fordul. A növényzet gyorsan fejlődik, minden virágba borul, s az évszak a gazdag termés reményével kecsegtet. Az év ötödik hónapját a régi Székely - Magyar naptár az Ígéret havának is nevezi, minden a növekedés, gyarapodás esélyét ígéri.

A hónap a termékenység görög istennőjének római alakjáról, Majáról kapta a nevét, amely a Gergely-naptár szerint 31 napos. XIII. Gergely pápa felismerve a régóta esedékes naptár-reformot az 1500-as évek végén megalkotta a ma is érvényben lévő naptárt, melyhez fokozatosan igazodott minden nép. A népi kalendárium Pünkösd havának is nevezi, mert általában ebben a hónapban – Húsvét után ötven nappal - van az egyház születésnapja. (Az idén ez június elejére tolódik)

 

A „szerelem hónapja”, a magyar hagyomány szerint ugyanis különösen szerencsés a májusi menyegző és a májusban született gyermek. Mindez a népi megfigyeléseken alapszik, mint ahogy:

 • májusi csendes eső, növeli a vetést
 • száraz május, száraz esztendő
 • ha májusban erősen halljuk a békákat kuruttyolni, úgy igen sok eső lészen
 • ha május elején esik, úgy kevés borunk lesz
 • nagyon meleg május után esős június következik
 • ha májusban a tölgy szépen virágzik és a cserebogár rajta tanyázik, gyakran fogunk hallani  mennydörgést
 • sok bort hoz ám a három ác, (Pongrác, Szervác, Bonifác), ha felhőt egyiken se látsz
 • Szervác, Pongrác, Bonifác, megharagszik, fagyot ráz
 • Pongrác, Szervác, Bonifác, Zsófia is lehet gyász
 • Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentök, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtök
 • májusi meleg eső nagy termés, hideg eső rossz vendég

Május elseje tavaszünnep, a termékenység, a madarak és fák köszöntése. Főként faluhelyen még ma is szokás a májusfa-állítás. Színes szalagokkal feldíszített ágakat akasztanak az eladósorba kerülő lányos házak kapujára, udvarára. A nemzetközi munkásmozgalmak vívmánya szerint a Munka ünnepe, bár ehhez napjainkra egyre kevesebb a kötődése. Nincsenek már ez alkalomból felvonulások, transzparensek, a szakszervezetek másként érdekérvényesítenek.

 

Május első vasárnapja Anyák napja, ekkor köszöntjük az édesanyákat.

 

Május 9-én ért véget a második világháború, így ez a Győzelem napjaként ismert. A fasizmus felett aratott győzelem emlékére Európában ez a Béke napja.

 

Május 10-én tartjuk a madarak és fák napját, ezzel a törvényben is rögzített ünnepnappal adózva a természetvédelem iránti elkötelezettségnek.

 

A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint a Pongrác, Szervác, Bonifác napok, melyek május 12., május 13., május 14., valamint Orbán napjának május 25. – a közös elnevezése. Szent Orbán a szőlőtermesztők, kádárok, kocsmárosok védőszentje, s a hideg legfőképp a szőlőnek árt, ezért a szőlőhegyen szobrot szoktak állítani neki, képét a hordókra faragják. Ezen a napon kezdenek kirajzani a méhek, úgy nevezik őket: “Orbán bogarai”.

 

A hónap sok jeles nappal rendelkezik, mindennek van saját ünnepnapja, a mentőknek, a családnak, a vérnyomásnak, az internetnek, a forrásvizeknek, az éhezőknek….de térjünk vissza az ígérethez! Sokatmondó, sokat ígérő, reményteli…erre most szükségünk van. Abban bízunk, hogy mindenki megkeresi, megtalálja a neki legfontosabbat, legkedvesebbet, minden ígéret valóra válik, s újra szép és jó lesz minden!!!

készült: internetes források felhasználásával