Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Időjárási fronthatások

Már az ókorban megfigyelték, hogy az időjárás, a hold és a csillagok állása erős hatást gyakorol az emberi szervezetre. Hippokratész tanulmányozta a hirtelen időjárás-változás és az emberek egészsége közti összefüggést.

Beigazolódott, hogy a frontok, a szokatlan természeti eltérések és az emberi test reakciói erőteljes hatással vannak egymásra. A 20. században létrejött a Humboldt nevéhez fűződő klimatológia tudománya. Az orvosmeteorológia fejlődésével azt kutatják, hogy a szervezet miképpen alkalmazkodik, és hogyan válaszol a környezetből érkező ingerekre. Először a múlt században egy norvég meteorológus használta az „időjárási front” kifejezést. Napjainkban a kellemetlen tünet egyre sűrűbben és egyre több embernek okoz gondot. Nem ritka a kedvetlenség, a fáradtság érzés, az alvászavar, a dekoncentráltság, az idegesség, szédülés, reumás fájdalmak, migrén. A fizikai teljesítőképesség csökkenése és az alapbetegség okozta fájdalmak felerősödése általános tünet. Megnövekednek a keringési problémák, a fülledt, párás levegő rossz hatással van a szívbetegekre, az asztmásoknak sem kedvez. Amennyiben törekszünk a minél egészségesebb életforma kialakítására – helyes táplálkozás, megfelelő mozgás, elegendő vízfogyasztás, immunerősítés, alvás-pihenés -, abban az esetben megvan az esély, hogy minimálisra csökkenthetjük az időjárási front okozta kellemetlenségeket! Ezen túl megengedhetünk magunknak ilyenkor egy kis kényeztetést, az aromaterápia, a szauna például rendkívül kedvező hatású lehet.

A különféle népi jóslásokra, hiedelmekre reagálva árgus szemekkel figyeljük például, hogy Medárd napján esi-e az eső. Mert ha igen, akkor 40 napig esni fog. (még szerencse, hogy a megfigyelés szerint ennek csak 50 százalékos a valószínűsége!) A heves viharok, zivatarok, a páradús levegő azonban rendkívüli mértékben terheli főleg az idős szervezetet. Ezek ellen védekezni sem tudunk, csak tudatosítással lehet a feszültségektől kissé mentesíteni életünket. Ilyenkor nem takarítunk, nem mosunk, laza napot tervezünk sok pihenéssel, stressz-oldó fényekkel, zenével, frissítő italokkal.

 

 

készült: internetes források felhasználásával