Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 8. péntek, Zsombor

Hűsítő finomságok

A dietetikusok szerint a forró napokon bizonyos ételek fogyasztását kerülni ajánlott, mert nagyobb hőtermelésre késztetik a testet.

Ilyenek a finomított szénhidráttal (pl cukorral) elkészített ételek, a liszttel készült tésztafélék, a rizs, a burgonya, a kenyér, a lángos. A nehéz ételek fáradtságérzetet idéznek elő és izzadhatnak tőlük. Nem kedveznek a magas zsírtartalmú, növényi zsírral, olajjal készült szószok, pl majonéz, a tejszínhab, a sültkrumpli, a chipsek, mártogatósok. A csípős, paprikás, borsos ételek kitágítják az ereket, és ez is izzadásra készteti a szervezetet. A főzéshez használt túl sok konyhasótól pl jobban szomjazhatnak. Ezek mind megfontolásra érdemes táplálkozási tanácsok főként az idősebb korosztály számára.

 

A túlzott kávéfogyasztás következtében kedvezőtlenül nő a pulzusszám, emelkedik a vérnyomás, s a cukor leköti a szervezetben a vizet. Inkább reggel, vagy délben ajánlott kávézni, s nem délután. Ugyanez vonatkozik a koffein tartalmú üdítőkre. Az alkohol fogyasztása hőségben kerülendő, mert a benne levő cukor miatt izzadást okoz, ezen túl melegít, ami megemeli a vércukorszintet.

 

Fogyasszanak inkább sok zöldséget, magas víztartalmú gyümölcsöt! Nyári hűsítő sláger a görögdinnye, amely rendkívül jótékony hatású. Ehetnek hozzá sonkát, sajtot, a belőle készült salátához adhatnak olajbogyót, bazsalikomot. S készülhet belőle turmix. Fokozottan figyeljenek az ételek hűtésére, eltarthatóságára!

 

Számos növényféle bír hűsítő hatással, ha levet, teát készíthetnek belőle: kánikulában ajánlott a bodzavirág, borsmenta, fodormenta, citromfű, eperlevél, ezerjófű, édeskömény, golgotavirág, kamilla, körömvirág, levendula, mályva, orbáncfű, útifű. A zsálya, gyömbér, vagy a csipkebogyó melegítő hatású, ezért ilyenkor nem előnyös. Az erősen sós, savanyú, csípős és pikáns ízeket kerülni érdemes ilyenkor, azok ugyanis belülről fűtik fel a testet. A hideg tej, a joghurt, a savanyú tej fogyasztása kedvező, ahogy az édes almából, körtéből, édes bogyós gyümölcsökből, gránátalmából, görögdinnyéből, sárgadinnyéből készült levek is.

 

Gondoskodjanak az ásványi sók, vitaminok pótlásáról, rendkívül fontos a szervezet működése számára az elegendő magnézium, a kálium, a kálcium, a nátrium.

 

A jeges italok főleg idősebb korban nem előnyösek, mert leállíthatják az emésztést. Fogyasszanak inkább langyos italt és levest!

 

A déli országokban nagy kultusza van a nagy forróságban a teaivásnak. Orvosi megfigyelés is igazolja, hogy a szervezet hűtőmechanizmusa valóban beindul a meleg ital, étel fogyasztásakor. Tehát jobban hűthető a felhevült test a meleg tea, vagy a csípős étel fogyasztásával, mint jeges teával. A legjobb szomjoltó a tiszta víz, amelybe tehetünk kis citromlevet, almaecetet, ami még jótékonyan hat az emésztésre is.

 

Ajánljuk, hogy fogyasszanak a melegben finom limonádét, ami készülhet szederből, bogyós gyümölcsökből, bodzából, levendulából, mentalevéllel, citromkarikával.

 

Egészségükre!

 

Újbuda 60+ Program

 

 

készült: internetes források felhasználásával