Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. péntek, Mária

Hova bújjunk a meleg elől?

Napjainkban sokszor van rekkenő kánikula, vagy a magas páratartalom miatt nem elég komfortos, s nem élvezzük maradéktalanul a nyarat. A városban élők azt sem tudják, hová bújjanak a magas UV sugárzás, a nem szokványos nyár elől. Ehhez gyűjtöttünk néhány ötletet, hova menjünk, ha már a légkondi sem használ, ha a strand is túlzottan forró?

Orczy-kert

Az Üllői út mentén lévő parkot Orczy László császári és királyi kamarás hozta létre az Orczy-kert elnevezésű közparkot. A homokpusztát betelepítette fákkal, hangulatos részekkel. Volt itt műrom, üvegház, hidacska, kanyargó patak, tó és romantikus barlang is. A tó körül pihenőpadokon a fűben, az árnyas fák alatt kellemesen eltölthetjük az időt. Megnézhetjük a kacsákat és a lovakat is. Ideális hely a város közepén egy kis nyári kikapcsolódásra, olvasgatásra. Érdemes kilátogatni ide.

 

Népliget

Budapest egyik legnagyobb parkja a Népliget, kis ösvényekkel és a vadregényes részekkel. Leheveredve a fűben, vagy sétálva az árnyas fák alatt kellemesen tölthetjük időnket a természetben.

 

Mőcsényi Mihály botanikus kert

A Városliget botanikus kertjében megéri elidőzni, főleg akkor, ha a nyári forróságban keresünk valamilyen enyhet adó helyet. Habár ilyenkor legszívesebben a vízparton hűsölnénk, az árnyékot adó fák alatt sétálva, vagy a 335 különböző növényfaj között üldögélve elmerülni a patakocska csobogásában és a madarak csicsergésében, felüdítő élmény.

 

A Lukács Gyógyfürdő kertje

A gyógyfürdő kertjének hangulatába és platánjaiba már Illyés Gyula is beleszeretett. Budapest legszebb udvarának tartotta. A belső gyógyudvarban kellemes sétányok, növény együttesek és 130 éves platánok között üldögélhetünk, vagy sétálhatunk egy tavirózsákkal díszített meleg vizű kis tó körül.

 

Barabás Villa, Városmajor utca 44.

A 19. századi épületben a Petőfi és Arany portréját is megfestő Barabás Miklós töltötte a forró nyarakat, és bár a villa ma leginkább esküvők és rendezvények helyszíne, kertjébe minden romantikus lelkületű embernek érdemes elsétálnia. Az árnyas zugokkal teli kertje igazán kellemes hely.

 

Budai Arborétum, Villányi út 29–43.

A Gellért-hegy déli lábánál található természetvédelmi területet a Budai Arborétum igazi füvészkert, ahová mindenképp érdemes kimenni.

A területet egykor szőlőskertek borították, ami a 19. század végén pusztító filoxéra miatt tűnt el teljesen, ma pedig 2000 fás szárú dísznövényt, rengeteg virágot és csaknem 250-féle évelő növényt

találunk a 7,5 hektáros arborétumban. Ráadásul egész évben díjmentesen látogatható, bárki sétálhat és üldögélhet a fák között, aki nyugalomra és kikapcsolódásra vágyik.

 

Gellért-hegy, Jubileumi Park

Érdemes felmennünk a Jubileumi Parkba, hiszen nemcsak árnyas fák alatt hűsölhetünk, de az elénk táruló Pest panorámájában is gyönyörködhetünk.

 

Japánkert a Margitszigeten

A Margitsziget csendesebb szegletén, a Japánkertben is kellemesen felfrissülhetünk, ahol a kis tavak és patakocskák mellett sétálva és üldögélve biztosan lehűlünk, ha a városban 40 fok van.

 

 

Kellemes nyári hűsölést!

 

Újbuda 60+ Program

 

 

készült: internetes források felhasználásával