Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. kedd, Taksony

Hőhullám

Az előrejelzések szerint a héten ismét az átlagos fölé emelkedik a hőmérséklet, a hét közepéig fokozatosan melegszik a levegő, s akkor több helyen meghaladhatja a 35 fokot. A kánikula fokozódik, felhő, szél alig zavarja ezt meg. S eső sem ígérkezik, csak néhol tarkítja fátyolfelhő az eget, kevés helyen lehet hirtelen zápor, zivatar. Bár reggelente friss lesz a levegő.

Hétfőre virradóra Zabaron megdőlt a reggeli minimum rekord, csupán 3,7 fokot mértek. Az UV sugárzás nagyon erős lesz, ezért feltétlenül gondoskodni kell a bőr és a szem védelméről. Használjunk napszemüveget és magas faktorszámú, fényvédő krémet! A nagy melegben megnő a szervezet folyadékigénye, napi 3-4 liter, ennek pótlása elengedhetetlen. Igyunk elegendő szénsavmentes tiszta vizet! Kerüljük az alkohol és koffeinfogyasztást! Erre az idősebb korosztálynak különösen figyelnie kell.

 

Továbbá a melegfrontra érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, fáradékonyság, álmosságérzet, alvászavarok, feszültség, idegesség, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknél vérnyomás-ingadozás, szédülékenység, mellkasi panasz lehet a jellemző tünet. Ha tehetik, 10-16 óra között ne tartózkodjanak a szabadban, s egyéb időben is keressék az árnyékot! A bőrünk rendkívül érzékenyen reagál az erős napsugárzásra, s egyre gyakoribb a káros sugárzásból eredő rákos megbetegedés.

 

Úgy tűnik, hogy a nyár egyre forróbb és hőhullámokban gazdagabb időszakokkal telik majd, ami fokozott elővigyázatosságra inti főként az idős, beteg embereket.

 

Szép nyarat!

Vigyázzanak magukra!

 

 

 

készült: internetes források felhasználásával