Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 19. vasárnap, Sára, Márió

Hétköznapok és ünnepek a közösségek együttműködése során

A Kérő utcai 60+Programközpontban időről-időre színes, érdekes fotókiállítások kerülnek megrendezésre, melyek a 60+ Program Fotóklubjának aktivitását, a tagok tehetségét tükrözik.

A témaválasztás rendkívül változatos, mely által a szemlélő eljuthatott már egzotikus tájakra, elleshetett különleges pillanatokat és képet alkothatott a különféle civil közösségek változatos életéről, az emberi jellemvonásokról. Mindenki számára nagy öröm, hogy a lassan 10 éves 60+Fotókör egyre színvonalasabb, s már-már „nem amatőr” alkotásokkal gazdagítja az Újbuda 60+Programot.

2019. január 22-én 14 órakor lesz a legújabb kiállításuk megnyitója, melynek anyagát, témáját a Vál-Völgyi Szenior Művészeti Alkotótáborban, Tabajdon a nyáron eltöltött egy hét élményei biztosítják.

A Fotókör vezetőjét, Áment Zsókát faggatom arról, hogy mikortól van kapcsolat a két művészeti alkotóközösség között? Megtudom, hogy a kezdetektől, a 2008-ban megrendezett Szenior Ki Mit Tud hozta össze őket, s azóta is tartalmas szakmai és baráti kapcsolatot ápolnak, rendszeresen részt vesznek egymás programjain.

Az Újbudai 60+Program fennállásának 10 éves jubileuma alkalmából lehetőség nyílt a Fotókör kedvezményes egyhetes táborozására Tabajdon, amit a kikapcsolódás, feltöltődés mellett a tábori élmények megörökítésére fordítottak. S most a soron következő kiállításon 15 fotós mutatja be képeivel a tábori pillanatokat: a reggeli tornát, a bóklászást a témák után, ebédidőben és este, szalonnasütés közben, a gyalogtúrát, a szalmabálás és napraforgók hangulatát, a napkeltét, a napnyugtát, a községet övező erdőt, a mezőt, a horgásztavat, a mezítlábas parkot, az állatokat. Lencsevégre kerültek a környező települések és nevezetességeik: a Váli Vajda János Emlékház, az Ürményi Mauzóleum, a katolikus templom, a Majki Remeteség, Csákvár, az Alcsúti Arborétum, a Puskás Akadémia, az etyeki Korda Filmpark. Az együtt töltött egy hét élményekben rendkívül gazdag volt, melynek programját a fotósok számára Zsóka szervezte. Azért készülhettek rendkívüli képek, mert gyönyörű a táj, látnivalókban gazdag a Vértesalja. A számtalan titkos hely felfedezése, a nyitott emberekkel való találkozások miatt nagyon jó volt számukra a témaválasztás. S a fotózás mellett jutott idő a szakmai fejlődésre is, mert Eifert János fotóművész és Fabó Katalin MAFOSZ ügyvezető elnök előadását is meghallgatták.


A fotókör munkáinak szakmai színvonala egyre emelkedik, amit elősegít az, hogy mindent megragadnak, hogy egymástól tanuljanak, s a Fotótanoda 3 csoportjában is van erre lehetőség. Többen eredményesen vesznek részt pályázatokon, közülük a legsikeresebb Kozma Cecília.

2019. január 22-én a Magyar Kultúra Napján rendkívüli kiállítás nyílik az Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központban (Bpest, 1112 Kérő u. 3.), amely a nyári Vál-Völgyi Szenior Művészeti Alkotótábor emlékeit örökíteti meg 15 fotós szemével. A kiállítás megnyitót Preisinger Éva koreográfus és Köllő Miklós rendező – a Tabajdi Alkotótábor alapítói tartják, a műsort a 15 éves Tarka Színpad társulata adja. A kiállítás megtekinthető március 1-ig, előre egyeztetett időpontban.


Újbuda 60+Program

LEGFRISSEBB
×