Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 30. szerda, András, Andor

Ha-ha-ha…

A mögöttünk lévő bizonytalan, feszültségekkel teli időszak után már oly nagyon szükségünk van az örömforrásokra. Jólesne egy igazán szívből jövő kacagás, ami feloldottságot eredményez. Vágyunk rá erősen, főleg idősebb korban.

A memóriazavar, a feledékenység mérséklésére is hasznos egy jóízű nevetés, frissítő, élénkítő hatású, különösen hatékony, ha az kellemes társaságban, közösségben zajlik. Javítja a pszichés, mentális állapotot, segíti a kommunikációt, megkönnyíti a kapcsolatteremtést. A jó kedélyű ember általában pozitív beállítottságú, s ez hozzájárul az egészség megőrzéshez, az immunrendszer erősítéséhez. Ezáltal fokozódik az ellenálló képesség a betegségekkel szemben is.

Nevetéssel ún. „boldogsághormon” termelődik a szervezetben, s ez befolyásolja a vércukorszintet, a hormonális működést, hozzájárul a jó alváshoz. Hatására energikusabbak, majd nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk. Segít leküzdeni a kellemetlen szituációkat, a nyomasztó érzéseinket. A nevetés által kiváltott biokémiai folyamatok fájdalomcsillapító hatásúak, növelik a fájdalomtűrő képességet, fájdalomküszöböt, fejleszti a memóriát, serkenti az agyműködést. Arcizmaink nehezen indulnak be, mert a minket elárasztó érzelmi reakciók nehezen szabadulnak fel. Pedig tudjuk, hogy a nevetés kedvező hatással van a szervezet működésére, frissítő, kedélyjavító, stressz oldó, rendkívül fontos tevékenység. A nevetés jó hatással van a szívműködésre, serkenti a vérellátást, keringést, tágítja az ereket, rendezi a vérnyomást.

Ismert tehát a nevetés gyógyító, szervezetre gyakorolt kellemes hatása. A gyermekkori kacagásoknál, mosolygásoknál a felnőttek sokkal kevesebbszer, átlag napi tizenháromszor nevetnek. A szakértők szerint egyetlen percnyi jóízű kacagás felér tízpercnyi kocogással, vagy akár harmincpercnyi meditálással. Velünk született képesség, ám idősebb korban sajnos a kulturális hatások miatt kevesebbszer alkalmazzuk a szükségesnél.

Tudják, hogy az Újbuda 60+ Program szakavatott mester vezetésével igazi „kacagókórussal” várja a nevetés - „edzésre” az érdeklődőket? Mert a jó társaságban öngerjesztett nevetés technikájának elsajátítása gyakorlással fokozható, s az hamar átalakul természetes kacagássá.

Várjuk ügyfeleinket a legvidámabb foglalkozásunkra hétfőnként a Bölcső utcai Programközpontba!

(1117 Bp., Bölcső u. 3. hétfő 9:00 óra)