Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 4. péntek, Borbála, Barbara

Egy csésze tea a jobb közérzetért

Egyre többször ébredünk hűvös, borongós napra, s az évszak sajátosságai mellett a téli időszámítás is növeli bennünk a lehangoltság, begubózás érzését.

Az egyre hosszabbodó sötét időszak nem kedvez a levertségünknek, a romló lelkiállapotunknak. Most még a vírushelyzet miatt is nő a bezártság érzése, egyeseknél a szorongás. Szerencsére még van némi napsütés, de már kevesebbet mozdulunk ki a lakásból, nem járunk társaságba. TV-t nézünk, esetleg olvasgatunk, de általában kevesebb tevékenységben találunk örömet.

Ilyenkor ránk törhet a szezonális depresszió, ami csak kora tavasszal oldódik. Ennek hátterében kémiai folyamatok is állnak. A fény hiányában a szervezetünkben kevesebb melatonin hormon termelődik, ami az alvást segíti, ezzel párhuzamban csökken a szerotonin hormon szintje, ami búskomorsághoz, lehangoltsághoz vezet. Előfordul ezért, hogy rosszkedvűek, fáradékonyak, aluszékonyak leszünk, ami lehet a szezonális depresszió jele is.

Kétségbeesés helyett mit tehetünk? Tudatosan felkészülünk erre az időszakra és aktívan igyekszünk befolyásolni a kellemetlen közérzet megszüntetését. Sétáljunk rendszeresen, minél többet a szabadban, mozogjunk! Táplálkozzunk egészségesen, igyunk sok vizet! Próbáljuk ki a gyógyteákat, a citromfű, az orbáncfű, vagy a galagonya főzetét! Napi egy csésze csodát tehet. Keressünk örömet adó elfoglaltságot és próbáljunk örülni minden apró sikernek! A passzív várakozás, megadás, nem visz előre!

Éljünk aktívan az egészségünkért!

LEGFRISSEBB
×

Bevált népi gyógymódok  

A régi öregek évszázadokon keresztül gyógyítottak egyszerű, tapasztalati tényeken alapuló házi praktikákkal. A múlt század húszas éveit megelőzően még nem volt általánosan elérhető az orvosi ellátás, nem voltak korszerű gyógyszerek, ezért az egyszerű, szegény emberek a kertjükben megtermelt növényekkel enyhítették a bajt. A bevált népi gyógymódokat használták a városiak is. Ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, akkor magas kort értek meg dédapáink. Kár, hogy feledésbe merültek az étkezési szokásaik.