Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 30. szerda, András, Andor

„De szép ez az élet!”

Minden gyerek tudja, hogy „rossznak lenni sokkal mulatságosabb, mint jónak lenni”. „Folyton jónak lenni iszonyúan unalmas és emellett fárasztó is”. Ezeket az örök igazságokat fogalmazta meg számunkra sajátos humorával 1965-ben Janikovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas író.

Szegeden született, s az életből, környezetből merített élményeit először itt szívta magába. Itt írta gyerekkori naplóját „Naplóm” címmel, melynek elmúlt évi kiadása óriási siker volt. A szegedi egyetemen filozófiát, néprajzot, magyar és német irodalmat hallgatott, 1948-tól pedig Budapesten filozófiát, pszichológiát és szociológiát tanult. 1950-ben tanári oklevelet szerzett. Egészen fiatalon az Ifjúsági (később Móra) Könyvkiadó lektora, majd főszerkesztője volt, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. Bár írói és közéleti tevékenysége több területre és minden korosztályra kiterjedt, a gyermekeknek szóló irodalmi munkáiról vált igazán ismertté, melyeket a felnőtt korosztály is élvezettel forgat. A kirobbanó sikert a „Ha én felnőtt volnék” könyve hozta meg számára, amely mindenkihez szól. A könyv ma is aktuális, hétköznapi gondolatok sajátos szemszögből való bemutatását tartalmazza, melyeket generációk számára fogalmazott meg egyedi szellemességgel. A bevezető két gondolat is innen való. Egy gyermek monológja, aki szembesít minket azzal, hogy felnőttnek lenni azért jobb, mert akkor azt tehetsz, amit szeretnél, a gyermeknek azt kell tenni, amit a felnőtt mond. Micsoda életigazság! Ez a könyv meghozta a világsikert számára, 35 nyelvre lefordították, s mai napig keresett író. Számtalan Pazar írása közül sokat megfilmesítettek, színpadra állítottak, hangos könyvben hozzáférhető, az idei évfordulóhoz kapcsolódóan kórusmű bemutatása is lesz.

Felnőtteknek szóló könyveit sem lehet elégszer forgatni, olyan életigazságokkal szembesít, melyeken érdemes elgondolkodni és szabad mosolyogni. Mosolyogni, ami szerinte is fényt hoz az életünkbe és másokéba is. Írásai derűt sugároznak hétköznapi helyzetekről, más emberekről, a hozzájuk való viszonyunkról, a szeretetről. Érdemes volna mindet sorra venni (újra), hiszen tele van életbölcsességgel, nyugalommal, de főként szeretettel!

Janikovszky Éva köteteit már a kezdetektől Réber László - a magyar gyerekirodalomban ikonikussá vált - rajzai illusztrálták. Az írónő április 23-án lett volna 96 éves. Irodalmi munkásságának gondozására, szellemi hagyatékának ápolására jött létre a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány, amely a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének formálását, az olvasás-írás népszerűsítését tekinti feladatának, valamint gondozza a Janikovszky Éva Irodalmi díjat.

 

Rá emlékezve szeretettel ajánljuk időtálló műveit az érdeklődők figyelmébe!

 

http://janikovszkyeva.hu

készült: internetes források felhasználásával