Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 30. hétfő, Martina, Gerda

BŰNMEGELŐZÉS - A csalók nincsenek karanténban!

A járvány eddig alig ismert lehetőséget teremtett a csalók és álhírterjesztők számára

 

2019 decemberében a kínai Vuhan városában új betegség jelent meg, melyet a szakemberek COVID-19 (coronavirus disease) néven emlegetnek. A vírust, mint köztudott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá minősítette, a kórokozó okozta halálos áldozatok száma megközelíti a 15 000-et. A lakosságot világszerte – a széleskörű és tényszerű tájékoztatás ellenére is – pánikszerű vásárlás és félelem kerítette hatalmába. A járvány eddig alig ismert lehetőséget teremtett a csalók és álhírterjesztők számára, akik az állampolgárok bezártságából, betegségtől való félelméből próbálnak profitálni.

Sokszor felhívtuk már a figyelmet arra, hogy „a csalók tárháza kifogyhatatlan”, mi sem mutatja ezt jobban, mint a jelenleg kialakult helyzet, ahol az átverésekre szakosodott bűnözők a lakosság figyelmetlenségét kihasználva jutnak hozzá személyes és banki adatokhoz, fertőzik meg különböző módszerekkel a számítógépeket és terjesztenek a félelmeket tovább növelő álhíreket. Annak érdekében, hogy ne váljanak a csalók áldozatává fogadják meg tanácsainkat.

Álhírek

Ne higgyen el mindent, amit a közösségi és a „like”vadász oldalakon írnak!

„Budapest lezárása. Fantasztikus kórokozó elleni csodaszerek. A teljes testfelületre permetezett alkohol, vagy klór hatékonyan pusztítja a koronavírust. Tartsa vissza a levegőt 10 másodpercre, hogy megtudja elkapta-e a vírust.” Csak néhány az elmúlt hetek álhíreiből. Egyik sem bizonyult igaznak. Ezek között a hírek között rendszeresen megjelennek olyan tanácsok és reklámok is, melyek már az egészségre is veszélyesek. Az ilyen hírek terjesztése, megosztása bűncselekményt is megvalósíthat.

 • Csak megbízható oldalakról (koronavirus.gov.hu) tájékozódjon!
 • Ne higgyen el mindent, amit a közösségi oldalak „jól informált szakértői” írnak!
 • Mindig vizsgálja a hírek forrását, hivatkozásait, annak keletkezési idejét, a szerző hitelességét!
 • Mindig legyen gyanús az a hír, mely szándékosan pánikot kelt, gyors cselekvésre hív fel, vagy a hivatalos szervek titkolózásáról szól.

Nyerészkedő hirdetések

Ne vásároljon többszörös áron bizonytalan eredetű és hatásfokú terméket!

Az elmúlt hetekben a különböző aukciós oldalakon, webshopokban és boltokban megszaporodtak a kézfertőtlenítő és szájmaszk hirdetések. Ezeken az oldalakon jellemző módon, sokszoros áron kínálják a keresett termékeket. Arra hivatkozva, hogy a beszerzési ár is megnövekedett. Az aukciós oldalak folyamatosan szűrik az ilyen típusú hirdetéseket és a fogyasztóvédelem is ellenőrzi a kereskedőket.

Ne fizessen túlzottan magas árat ezekért a termékekért!

 • A szájmaszkot a fertőző, köhögő betegeknek célszerű csak viselnie mások védelmében! Feleslegesen ne költsön erre.
 • Az alkoholos kézfertőtlenítésre akkor van szükség, ha nem tud folyó vízzel és szappannal kezet mosni!
 • Ha elengedhetetlenül fontos, akkor válasszon megbízható webáruházat a vásárláshoz!
Adathalászok és „adománygyűjtők”
Ne nyisson meg olyan elektronikus levelet, melynek küldőjét nem ismeri!

A világjárvány okozta félelmekre és együttérzésre alapoznak a különböző szervezetek nevében küldött úgynevezett adathalász levelek. Az üzeneteket nagyon sok ember email címére elküldik. Ezek a levelek arra buzdítják az olvasót, hogy a linkre kattintva adják meg személyes és banki adataikat, illetve adakozzanak különböző jótékonysági célra. Tipikus példa erre a WHO nevében küldött, fontosnak tűnő információkat tartalmazó levél, mely rosszindulatú programokat kísérel meg telepíteni a számítógépekre.

Egyelőre ezek a levelek angol nyelvűek, de nem zárható ki, hogy a jövőben a magyar nyelvű (fordító programmal létrehozott és helytelen szövegezésű) változatai is megjelennek majd.

Ezeknek a leveleknek a közös jellemzője, hogy a küldő email címe megtévesztésig hasonlít az eredeti szervezet címére (pl.: a WHO eredeti címe person@who.int, azonban a csaló a person@who.com, vagy person@who-safety.org címet használja). Szintén közös ezekben a levelekben, hogy a szervezet logóját is felhasználják, az olvasó megszólítása általános (pl.: Kedves állampolgár!), a magyar nyelvű szöveg helyesírási hibákat tartalmaz, fogalmazása hibás.

 • Mindig ellenőrizze, hogy a feladó az, akinek kiadja magát!
 • A különböző járványügyi, egészségügyi szervezetek nem kérnek személyes és banki adatokat e-mailben!
 • Ne kattintson soha az ilyen levelekben található linkekre és ne nyisson meg csatolt mellékletet! Amennyiben ismeri a szervezet elérhetőségét, úgy azt a címsorba gépelje be (pl.: who.int)!
 • Felhasználói nevet és jelszót csak megbízható, ismert és tanúsítvánnyal rendelkező (https-előtagú) oldalon adjon meg!
 • Adományt csak hiteles, ellenőrzött, a médiában (televízió, rádió) hirdetett szervezet részére adjon vagy utaljon!

Forrás: http://bunmegelozes.eu/2020/03/23/gyorstajekoztato-a-csalok-nincsenek-ka...