Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Az októberi ünnepnap margójára

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október első napját ünnepnappá, melyen az idősek világnapját hazánkban is mindig megtartjuk. Ezen a napon köszöntik az állami és hivatali szervek az idős állampolgárokat. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a méltóságteljes időskorra, ösztönözve a társadalmi rétegek egymás iránti szolidaritását, egymásra figyelését.

Az Újbuda 60+ Program a hagyományokhoz híven idén is műsor összeállítással köszöntötte az ünnep alkalmából az időskorúakat. Az online köszöntő természetesen nem helyettesíti a személyes találkozást, a kézfogást, az ölelést, a mosoly küldésével annak elismerését, hogy lám, az idén is itt vagyunk, jól vagyunk. Tudjuk, de fokozott elővigyázatosságból a korosztályunkkal szemben ezt kell tennünk. Mindent elkövetni, hogy kilábaljunk a veszélyhelyzetből, hogy véletlen alkalmat se adjunk a vírus továbbterjedésének. Egyébként az online felületeknek köszönhetően az vígasztal minket, hogy így sokkal szélesebb körben osztozhatnak az ügyfeleink is az ünnepi és hétköznapi eseményeinkben. Tervezzük is szélesíteni a kínálatot, kövessenek minket rendszeresen a 60+ Program honlapján, facebook oldalán! Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre többen ismerkednek az informatika világával, az okoseszközök használatával. Ezáltal tudtuk a kapcsolatot Önökkel mindvégig fenntartani a bezárás idején is. Forduljanak hozzánk bizalommal, próbálunk segíteni, szolgáltatásainkkal, programjainkkal. A facebookon egy zárt csoportban kommunikálunk, ami önmagában nem veszélyesebb a személyes kapcsolattartásnál, ezért bátorítjuk Önöket a csatlakozásra! Ez az újbudai 60 pluszosok egyik aktív közösségi információs felülete, amelynek használata fokozott felelősséget és figyelmet kíván mindannyiunktól, hogy színvonalas, hiteles maradhasson.

S az életünk ünnepnapokból és hétköznapokból áll. Jó volna már szembesülnünk azzal, hogy milyen könnyen varázsolható széppé a pillanat, legtöbbször a hozzáállásunkon múlik! Bármennyire nehezedő a feladat, nézzünk szembe vele mosolyogva, pozitívan! Így ugye, milyen egyszerű?

A művészetek különféle módon jelenítik meg az időskort, a szép szavak, a hangok köszöntsék itt a 60 pluszosokat nem csak az ünnepnapon!

Juhász Ferenc: Nagymama

(részlet)

Ó, milyen fiatal

nagymama, a drága,

pedig nyílik körülötte

kilenc unokája.

Futkos, mint a szellő,

ki hinné, a kedves

közeledik már a

hetvenkilenchez.

Reggel, mikor fodros

rékliben mosakszik,

amikor a ház még

hortyog, mélyen alszik,

Ady Endre: Boldogok az öregedők

(részlet)

A bölcs mosolyt csak úgy havazzák,

A csókot hűlve kanalazzák.

Nem bántja őket ifju bánat,

Nem értenek, de megbocsátnak.

Csak én tartom ifjan az arcom,

Csak én vívom mindig a harcom.

Csak én vagyok bánatos, orzó

Öregségben is ifjú torzó.

Ősi és érett kultúrákban az öregeket nem azért tisztelték, mert "fáradságos életükkel kiérdemelték", nem is abból a józan előrelátásból, hogy "egyszer én is öreg leszek, s milyen jó lesz, ha nem hajítanak majd a szemétre!", hanem azért, mert a lélek még érzékenyebb volt, a szellem nyitottabb, s az öregember, óriási élettapasztalatával, olyan értékeket jelenített meg, amely a fiatalabbak számára vonzó és kívánatos volt! (...) Az öregember akkoriban nem teher volt, hanem felbecsülhetetlen érték: nem azt nézték, milyen mulandó teste, hanem hogy ki lakik benne!

Müller Péter

készült: internetes források felhasználásáva

Kodály Zoltán: Öregek