Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 27. csütörtök, Angelika

ADVENT

Az Advent a várakozás, a reménykedés ideje, az előkészület az ünnepre. Az adventi időszak 4 hét karácsony előtt és advent első vasárnapjával, azaz december 25-ét, karácsony napját megelőző negyedik vasárnappal kezdődik. Ez az egyházi év kezdete is.

Ekkor veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkör, mely január 6-ig, vagyis vízkeresztig tart. Advent első vasárnapja 2018-ban december 2-re esik, ami egészen kései dátum, hiszen az első vasárnap mindig november 27. és december 3. közé tevődik. Advent utolsó napja december 24-e, ami még nem karácsony. A négy adventi vasárnap csak abban különbözik egymástól, hogy az első alkalommal megterítjük az Úr asztalát. Ettől eltekintve az egész adventi idő a Krisztus jövetelére figyelmeztet. Advent utolsó napja december 24-e, ami még nem karácsony. Ez az időszak a böjttel is összekapcsolódott, ezen a napon még böjtöltek, halat, mákos gubát ettek.

Ilyenkor adventi koszorút kötünk négy gyertyával és az asztalra helyezzük.

Az adventi első vasárnapon egy lila gyertyát kell meggyújtani. Ez a szín az advent liturgikus színe is egyben: bűnbánatot, összeszedettséget és szent fegyelmet is jelent. Az első vasárnap arra ösztönöz, hogy nemcsak magunknak, hanem mások felé is megnyíljunk. A szívekben is meg kell gyúlnia egy kis lángnak, ami a szenteste közeledtével egyre csak növekedik.

A második gyertya színe is a lila, jelentése mégis eltérő az elsőétől. Ez a gyertya a reményt szimbolizálja. Advent második vasárnapján eljön az ideje, hogy abból az erőből, ami a sajátunk, másoknak is adjunk. Végiggondoljuk, hogy mi az, amit másokért tehetünk. A segítő szándék vezéreljen!

A harmadik az egyetlen gyertya az adventi koszorún, amely nem lila. Ez a nap az örömé: Szűz Máriát dicsőítjük, aki megszülte a Fiút. Az örömvasárnap liturgikus színe a rózsaszín. Ezen a napon végiggondoljuk, hogy melyek azok a dolgok, amelyek a legfontosabbak számunkra az életben. Mi tesz igazán boldoggá: az anyagi javak vagy valami egészen más?

A negyedik gyertya színe ismét lila: ez a gyertya az utolsó az adventi koszorún, és a szeretetet szimbolizálja. Arra emlékeztet, hogy a legnagyobb sürgés-forgásban se veszítsük el az örömteli várakozás bensőséges érzését. Ha úgy érezzük, hogy felőröl a karácsonyi készülődés, az utolsó dolgok beszerzése, a sütés-főzés és a takarítás, akkor ideje változtatni ezen, hogy békében, szeretetteljesen telhessenek az ünnep előtti utolsó napok is.

December 24-én a sötétség beálltával fokozódik a várakozás, ami a Jézus Krisztus születését ünneplő éjszakai misével ér véget.

Juhász Gyula: Rorate
(részlet)

A kéklő félhomályban
Az örökmécs ragyog,
Mosolygón álmodoznak
A barokk angyalok.

A gyertyák rendre gyúlnak,
A ministráns gyerek,
Mint bárány a mezőben
Csenget. Az árny dereng.



Újbuda 60+Program

LEGFRISSEBB
×