Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 19. péntek, Huba

A zene nemzetközi ünnepe

A zene nemzetközi ünnepe gondolata az amerikai Joel Cohentől származik. 1976-ban a francia rádió zenei producereként egész napos zenei programot szervezett a nyári napforduló idején, s innen adódott az ötlet, hogy ez kiváló alkalom a különféle zenéken keresztüli kapcsolatra rendhagyó helyszíneken.

A kezdeményezést 1982-ben Maurice Fleuret francia zenetudós felkarolta, s az akkori kultuszminiszter Jack Lang támogatásával indult útjára a zene nemzetközi ünnepe minden év június 21-én.

A Zene Ünnepe egy hatalmas megmozdulás, amely hazánkban is ingyen kínál koncerteket professzionális és amatőr zenekaroktól egyaránt. Magyarország 1997-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, amikor 12 európai ország 16 városa éppen Budapesten írta alá a rendezvénysorozat kiterjesztésének szándékát megfogalmazó nyilatkozatot. Azóta öt kontinensen, több mint 100 országban ünnepeljük különféle rendezvényekkel ezen a napon.

A nap mozgása már évszázadok óta fontos szerepet játszik a zeneművekben kiváltképp a Magyarországhoz oly sok szállal kötődő Joseph Haydn kompozícióiban. Haydnt 1761-ben szerződtette Esterházy Pál Antal hercegérsek a korábban három évtizedig a család szolgálatában álló Gregor Joseph Werner zeneszerző-karmester helyetteséül. Werner 1748-ban különös kompozícióval állt elő. A „Neuer und sehr curios-musicalischer Instrumental-Calender” címmel zenei hangszeres naptárt komponált, amely az év minden egyes hónapját egy néhány tételből álló szvitben ábrázolja. A herceg kívánsága szerint Haydn hasonló programot követett. Elsőnek a három darabból álló „Napszak-szimfóniát” komponálta. A „Reggel” a napfelkeltével indul, a hajnali pára gomolygó felhőin fokozatosan tör át az egyre emelkedő nap fénye. A „Dél” szimfónia az ereje teljében tündöklő napot festi elénk. 1799-ben bemutatták a Teremtés című oratóriumot, melyben a negyedik nap eseményeiben Uriel arkangyal kihirdeti: „Most teljes pompájában ragyogva kel fel a Nap.” A zenekari közjátékban egyre magasabbra kapaszkodik a dallam és nő a hangerő. A néhány évvel később komponált Évszakok című oratóriumban szintén nyáron bújuk elő a nap, melyet csodálkozva fogadnak a szereplők. Egy késői művét, a vonósnégyes-sorozatot is a „Napfelkelte” ragadványnévvel illettek.

A természet megjelenítéséhez a zeneszerzők alkotásaikban sokféle kifejezőeszközt használnak az idők során.


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×