Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 26. kedd, Fülöp, Evelin

A munka ünnepe

1886. május 1-jén a chichagói szakszervezetek sztrájkba kezdtek a 8 órás munkaidő kivívásáért. 1890-ben a tüntetések hatására Párizsban döntött úgy a II. Internacionálé, hogy ezután május 1-jét a munkásosztály nemzetközi harcos összefogásának ünnepévé nyilvánították. 1904-ben a nemzetközi felhívás hatására nőttek a munkások jogai és világszerte csatlakoztak a mozgalmakhoz. Így hazánkban is 1946 óta hivatalos ünnep ez a nap.

1955-ben XII. Piusz pápa május 1-jét a Munkás Szent József ünnepnapjává nyilvánította, aki az ácsok, asztalosok, favágók, bognárok, kádárok védőszentje volt. József, Jézus nevelőapja ács volt, de óvta az ifjú házasokat, a családokat, az árvákat is.

Ősidők óta ezen a napon a természet megújulását, a tavasz eljöttét is ünnepelték ekkor. Egyes vidékeken ezen a napon hajtották ki az állatokat a szabadba. Európában, így Magyarországon is szokás volt a májusfa-állítás.

A 20. századra május 1-je egyben munkásmozgalmi, keresztény és pogány ünnepnappá vált. Vidám, külsőségeiben harsány együttlét volt felvonulással, majálissal. A család általában a szabadban együtt ünnepelt, látványos programokon vettek részt. Mára ezek már vidám társasági és családi összejövetelekké váltak. Az idén sajnos nem vehetünk rész közösségi rendezvényen, de egészségünk védelmében ezt az áldozatot meg tudjuk hozni. Megfelelő elővigyázatosság mellett, a jelenlegi korlátozások betartásával azért tartózkodjanak ezen a napon is a szabadban!

LEGFRISSEBB
×

60+ KultúrAjánló - 2020.05.25-05.29.  

Olyan színházi előadásokat, filmeket, koncerteket, stb. szeretnénk Önöknek ajánlani, amelyekről hisszük, hogy nem csak megkönnyítik az otthon eltöltött időt, de új élményeket, szép pillanatokat okoznak.