Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 23. szombat, Emőke

A Magyar Széppróza Napja

Első ízben rendezik meg országszerte és határon túl is a Magyar Széppróza Napját, melyet Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepelünk. Örvendetes, hogy a Magyar Költészet Napja, melyet április 11-én József Attila születésnapján és a 21-én Az ember tragédiája ősbemutatójának dátumán megünneplésre kerülő Magyar Dráma Napja után a széppróza is ünnepnapot kapott.

Azért esett Jókai születésnapjára a választás, mert ő a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb egyénisége volt, tulajdonképpen modern értelemben az első hivatásos prózaíró. Könyvei mind a mai napig hozzájárulnak történelmi önismeretünk, identitástudatunk kialakulásához, hatással vannak szinte minden korosztály – az idősek és fiatalok kulturális fejlődésére. Műveit számos nyelvre lefordították, a belőlük készült népszerű filmeket ma is sikerrel vetítik.

Az idén február 12-től 23-ig zajlanak országszerte az ünnepségsorozat rendezvényei, ami abból a szempontból is jelentős, hogy nemcsak a nagyvárosokban, de kistelepülések, falvak lakosaihoz is eljutnak, sőt, egyre többen csatlakoznak hozzá határon túlról is, a Kárpát-medencéből.

A Magyar Széppróza Napja ünnepi rendezvényeit a Magyar Írószövetség kezdeményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja. Ünnepi gála programra kerül sor például a Petőfi Irodalmi Múzeumban és Jókai szülővárosában, Révkomáromban.


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

60+ tavaszi informatika és nyelvi tanfolyamok

2019 tavaszán ismét indítunk angol, német, illetve informatika (számítógép- és internetkezelői) tanfolyamokat. A tanfolyamok felépítése és időtartama változik az idei évtől az Önök igényei szerint