Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. péntek, Mária

A Magyar Kultúra Napja

Minden év január 22-én megemlékezünk a magyar kulturális értékeinkről, mindenekelőtt a Himnusz születésnapjáról. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon írta meg nemzetünk közös identitását ünnepélyesen kifejező költeményét, amely azóta elfogadott jelképként tükrözi a nép hazafias gondolkodását.

Ezen a napon különféle kulturális programokkal ünnepeljük az elért eredményeket irodalmi, zenei, színházi és más művészeti programokkal.

Az idei legnagyobb várt esemény a Magyar Zene Házának a megnyitása a Városligetben. Ez az egyedülálló, nemzetközi elismerést és sok vitát is kiváltó helyszín kiváló lehetőségként kínálkozik a nemzeti kultúránk sajátosságainak, sokszínűségének bemutatására, népszerűsítésére.

Hogyan ajánlják figyelmünkbe ezt az új létesítményt, az ide megálmodott zenei és egyéb programokat a szakemberek, különféle hírességek,

Sou Fujimoto a ház japán tervezője „nyílt teret álmodott a Ligetbe, ahová beszűrődik a természetes fény, ki lehet látni a természetbe és be is lehet látni oda.”

Placido Domingo világhírű tenor szerint ez a „tanítva és szórakoztatva meghódíthatja a fiatalok szívét a klasszikus zene felé.”

Kokas Katalin és Kelemen Barna Kossuth- és Liszt Ferenc díjas hegedűművész házaspár azt vallja, hogy „a zenélés kinyitja a lelket, a gondolkodást.”

Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes azt tartja fontosnak, hogy „sokféle zenei érték otthona legyen, vonzó és értékes tartalmat kínál.”

Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc díjas zongoraművész szerint „hallatlanul modern, innovatív intézmény, valóságos csoda születik, s ez lesz a zenei kultúránk elengedhetetlen része.”

A Ház csapata azon dolgozik, hogy közösséget építsen, ápolja a hagyományokat, teret engedjen kísérletezéseknek egyedülálló módon és minőségben. A nagyközönség számára január végétől látogatható.

Minden korosztálynak és széles palettán kínálja programjait.

https://magyarzenehaza.com/