Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

A jazz muzsika ikonikus alakja

A jazztörténet egyik kiemelkedő alakja Luis Amstrong, jazztrombitás, zenekarvezető, énekes 1901-ben született az USA-ban New Orleansban.

Nehéz körülmények között nőtt fel a szegénynegyedben édesanyjával és a húgával. Iskolába keveset járt, az utcán nevelkedett. Már gyermekkorában énekelt, amivel pénzt keresett. A színes bőrű gyerekek javítóintézetébe került, ahol zenei tanulmányokat kezdett. A csodagyerekre King Oliver figyelt fel, aki segítette őt a tanulmányokban. Az 1920-as évektől egyre népszerűbbé ált, elkészítette első hangfelvételét. 1925-ben megalakította első zenekarát és visszatért Chicagoba. A 30-as évektől kezdett trombitán játszani, sokat turnézott Amerikában és Európában is. A legjobb és legismertebb luesénekesnőket kísérte és mindenfelé óriási sikereket aratott. Mivel a trombitáláshoz szükséges kivételes arcizmai idővel lazultak, így sokat énekelt, amiben szintén egyéni hangot mutatott. Előadásában számtalan dal vált slágerré. Nemcsak dzesszmuzsikus, de szórakoztatóművész is volt, valamint sokat tett a fekete bőrű zenészek elfogadásáért.

Satchmo – ahogyan becenevén szólították minden idők közkedvelt jazzmuzsikusa volt, akinek milliók köszönhetik, hogy a nyomdokain haladva kiváló trombitások lettek. 1971-ben New Yorki otthonában, álmában érte őt a halál.

kép forrása: mult-kor.hu

Louis Armstrong - Hello Dolly

Az egyik legismertebb dala a What A Wonderful World, ami 1968-ban a brit slágerlista élére került: