Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 19. péntek, Huba

A hang világnapja

1999-ben amerikai, európai fül-orr-gégészek, nyelvi- és beszéd patológusok javasolták a hang fontosságának hangsúlyozását, s ekkor határozták el a világnap megtartását, melyhez számtalan ország csatlakozott. Az első ünnep 2002-ben volt, s Magyarországon rendszeresen 2016-tól szervezikmeg a Hang Világnapját minden év április 16-án.

A világnap alkalmából rendezett események az emberi hangra, annak sokszínűségére, a tudományban és a művészetekben betöltött szerepére, a hangot, a beszédet, az éneket különböző szempontok alapján vizsgáló tudományokra – az akusztikára, a pedagógiára, a biológiára, a matematikára, a műszaki tudományokra – hívják föl a figyelmet.

A hang a kommunikáció egyik fő eszköze, óriási jelentősége van a mindennapi életben. S amely sokat elárul a közlőről is, annak hangulatáról, érzéseiről. A beszéd legkisebb része, amely egy életen át segíti az információátadást. A hangképző szerveink bonyolult, összehangolt tevékenysége teszik lehetővé a hangok általi hétköznapi és művészi kifejezést. A Hang Világnapja célja többek között, hogy felhívja az emberek figyelmét a helyes hangképzésre, ösztönözzön a beszédhang, a hangszalagok egészségének védelmére. A hangképző szervek helytelen használata, a nem megfelelő testtartás, a torokköszörülés károsítják a hangunkat. Rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel, az ételek megválasztása. S az utóbbi évek makacs megfázásai, a fertőző gyulladások mind kihatással vannak hangunk egészségére. Éppen ezért nagyon fontos a felelős emberi magatartás, mert a hang hatalmas kincs és mindannyiunk érdeke, hogy egész életen át szolgáljon minket, a kommunikációt!


A Hang világnapján minden évben érdekes tudományos, ismeretterjesztő programokon és művészeti rendezvényeken, hangversenyeken ünnepelhetünk.

A zenei összhangzás egy varázslatos felhangrendszerre épül, amelyet zenehallgatás közben természetes módon mindenki érzékel. Ez befolyásolja a hallgató zenével kapcsolatos érzését.

Kalandozzanak velünk egy kicsit a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében 2013-ban megrendezett egyik első „A Hang Világnapja” tudományos konferenciára a zenei hangok kíséretében!

https://www.youtube.com/watch?v=LunmH0FzM4w

és egy ráadás:

https://www.youtube.com/watch?v=201xwHXtqmo


Újbuda60+ Program

LEGFRISSEBB
×