Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 14. vasárnap, Tibor

A 60+ Rádió 2023. április 1-i adása a Civil Rádióban

Az adás szerkesztője: Torda Judit

Hatvanon túl... Magazinműsor a Civil Rádióban

AZ EGÉSZ ADÁS MEGHALLGATÁSA EGYBEN


Nyelvtan és játék? (meghallgatás)

Kéri Juli:

Egy régebbi adásban bemutattam Budai Évát, aki pedagógus és mellette rövid életrajzokat készít híres emberekről minden naptári napra. Másik igen érdekes tevékenysége, hogy nyelvtani játékokat készít. Külön-külön játékok alapjait képezik a nyelvtani fogalmak, a közmondások, szólások, stb. Az iskolai órákon kívül, a közösségi oldalon is élnek a játékok, de több kiadást megértek egyes játékai könyv formájában is. A Budai Évával készült előző interjú, amiben a rövid életrajzokról beszélgetünk.

 

A festőművésznő (meghallgatás)

Meskó Bánk:

Vendégem, Harsányi Zsuzsanna festőművész Kecskeméten él és dolgozik. Elismert festő, aki pasztell és akvarell képeivel okoz örömet a festészetet kedvelők széles táborának. Régóta ismerem, és tudom, hogy a festészete, és azon túlmenően életének ars poeticája az önzetlen szeretet, és az ebből fakadó segíteni akarás az arra rászorulóknak. A testi fogyatékosok segítése, támogatása mindennapjainak szerves része. Hitvallása, hogy amit kaptál, amit tudsz,

azt meg kell osztanod másokkal. A festészeten belül nem csak alkot, hanem a legnagyobb odaadással tanít is.

 

A költő, műfordító, tanár (meghallgatás)

Torda Judit:

Erdődi Gábor A költőknek minden időszakban nehéz dolga volt. Érzékenyek, másképp gondolkodnak, néha a valóságtól elszakadva a saját világukban élnek. De a tehetség, a műveltség mindegyiket jellemzi. Erdődi Gábor költő, műfordító habitusa is hasonló, méltó a nagy elődökhöz. A családi indítattás és a tehetség, egy rendkívüli életutat jelölt ki számára. Nagy élményt jelentett nekem a vele készült interjú, bár nem volt mindig könnyű mederben tartani a beszélgetést.

 

Az Ybl-díjas építésznő (meghallgatás)

Somogyi Ágnes:

Az elmúlt évben Kravár Ágnes, Ybl Miklós-díjas építész, rendes tagja lett a Magyar Művészeti Akadémiának. A magyar építésznők közül ő az első, akinek ez sikerült. A székfoglalón Salamin Ferenc, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője mondott laudációt, amelyben így jellemezte: ”Ő az, akit orvosságként kellene felírni mélabús építészet ellen, házaiban harmónia, vidámság, a nőiesség jelenléte dominál. ”Egész életművéből érezhető, hogy mestere, Makovecz Imre szellemiségének hű őrzője.

 

Az MPT elnöke (meghallgatás)

Áment Zsóka:

"Napjainkban egyre több szó esik a civil szervezetekről, amelyek nonprofit módon, a kormányzattól függetlenül, önkéntes alapon a közjó javára működnek - jellemzőjük az önszabályozó, intézményesült önszerveződés. Hazánkban ennek régi hagyománya van, jó példa erre a Magyar Pedagógiai Társaság, amely 1891 óta a magyar pedagógusok bejegyzett, önkéntes szervezete.

Az interjú a szervezet elnökével, Trencsényi Lászlóval készült.”