Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 19. péntek, Huba

60+ Médiaműhely: Sakk!

Talán Ön is találkozott azzal a szórólappal, ami az 'Idősek Hete' rendezvényére invitált a hónap elején. Az egyik programon megakadt a szemem. Sakk szimultán, rekordkísérlet! Tovább olvasva megtudtam, hogy Sinka Brigitta sakkmester már másodszor vendége a 60+ programnak.

Kíváncsi lettem. Elmentem.

Nem gondoltam, hogy ennyire népszerű a sakk. A meghirdetett idő előtt fél órával érkeztem. Már többen várták a 13 órai kezdést. Idősebbek, fiatalabbak izgatottan beszélgettek. Itt-ott lépéskombinációk ütötték meg fülemet. Felkészültek!

Belestem a Programközpont résnyire nyitott ajtaján. Az átrendezett teremben éppen a táblákat rendezgették, állították a figurákat. Sinka Brigitta nyugodtan várta a kezdést. Arcán nem láttam izgalmat, feszültséget. Miért is izgult volna, hiszen túl van már a kilencezredik játszmáján.

Pontban 13 órakor kinyílt az ajtó! Elhelyezkedtek a játékosok a 14 tábla mellett. Elkezdődött. A mesternő minden egyes játékosnak bemutatkozott. Megtették az első lépéseket. Feszült figyelem, síri csend.

Egyre érkeztek a leendő játékosok. Regisztráció után páran a falakon lévő képeket nézegették - a 60+ fotókör kiállítását -, majd kibiceltek. Harapni lehetett a csendet, feszültséget.

Fél három körül többen feladták!

A 16 éves Polgár Vilmos - a Nemes Nagy Ágnes Humán szakközépiskola tanulója - az első, aki felállt. Vesztett?! Az előtérben elmondta, �Kikaptam, de nem vesztettem. Sokat tanultam a játszmából. 6 éve sakkozom. Soha nem voltam még ilyen eseményen. Nagy élmény volt!�

Ahogy körülnéztem az előtérben, láttam, hogy többen vannak kint, mint bent. Nem akarták zavarni a játékot. Volt, aki csak a mesternőt, Sinka Brigittát akarta látni, volt, aki már regisztrált és várt arra, hogy játszhasson.

14:45 Megvan az első győztes! 10 éves! Csaplár Zsolt már óvodás kora óta sakkozik. Az MTK versenyzője. Szerény és örül az eredménynek.

A teremben felgyorsultak az események. A játékosok cserélődtek. Egyre többen érkeztek. Egy összeszokott társaságra figyeltem fel. Ők a Gazdagréti Idősek Klubjának tagjai. A klubvezető, Tamáska Andrea elmondta, hogy 6 fővel képviseltetik magukat. Nagyon imponált nekik Sinka Brigitta �álma�, hogy tízezer sakk szimultán partnerrel szeretne játszani élete során. Nekik is vannak álmaik, igaz még nincsenek 83 évesek, mint a mesternő.
A gazdagrétiek 3 győzelemmel, 2 döntetlennek és 1 vereséggel álltak fel 5 óra körül az asztaloktól. Elmondták, különböző szinten áll tudásuk, de nagyon sokat kaptak ettől a pár órától.

17 óra körül megérkeztek a fiatalok is. A Bocskai úti iskola sakkosai jöttek tanáruk kíséretében. Izgatottan várták a lehetőséget a játékra.

Fél óra eltelte után felbolydult az eddig csendes terem. Egy 8 éves kisfiú rövid idő alatt győzött! A mesternő gratulált. Mosolyt láttam az arcán. Örült!
A legfiatalabb győztes nagy érdeklődést keltett. Szívesen beszélgettem volna vele, de hamar elment.

Röviddel fél hat után még javában tartott a játék. 46-an regisztráltak addig.

Köszönöm a mesternőnek és a résztvevőknek az élményt. Bevallom, én elfáradtam, pedig csak figyeltem. Lesz mit kérdeznem a beígért interjú során Sinka Brigittától!

Rövidesen olvashatják az interjút!

Sztorma - 60+ Médiaműhely (2010. 10. 15.)

LEGFRISSEBB
×