Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

Temetővirág, vagy kedves ajándék?

Hová vigyünk krizantémot?

Kínában már Kr. előtt 1500-ban várost neveztek el a krizantémról. Görög eredetű neve aranyvirág, botanikai neve magyarul napvirágot jelent, mert formája a napot jelképezi. Már az ókorban is kedvelt növény volt, főleg a magányosság, a nyugalom, a szépség szimbólumaként. Japánban az ország címerét díszítették vele, az uralkodó trónusa a Krizantém trón. Az ősz utolsó virága, a tél közeledtét jelzi, általában októberben virágzik. Ezért is tartják temetővirágként számon, ám változatos színeivel, pompájával éppen az élni akarást jelképezi. Ismert és kedvelt a Pókos virágzatú és a Margarétás virágzatú fajtája is. Virágzáshoz 13-14 óra sötétre van szüksége, napos, félárnyékos helyet és tápdús, jó vízáteresztő képességű talajt igényel, a túl meleget nem kedveli. Alulról öntözzük, s ha a cserépben elvirágzott, az évelő növényeket visszavágva ültessük ki a szabadba! A kertünk, de a lakás dísze is.


Ha Margit napkor visszatörjük a szárát, a kicsi mellékbimbókat lecsippantjuk, csak egy bimbót hagyunk a szár végén, akkor szép, nagy virágot hoz. Ellenkező esetben sok apró virága lesz.

Angliában – egyáltalán nem a halottak napjához kötődik. A vasárnapi ebédhez megterített asztalon éppúgy előfordulhat, mint egy születésnapi virágcsokorban. A hinduk és buddhisták számos szertartáshoz használják ma is, például fehér és sárga virágfejekből készített füzérrel díszítik a templomokat, szobrokat és oltárokat.


Amit a krizantém, krizantin titkairól olvasni lehet...

Virága gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő hatású. Emésztési problémák ellen is hatásos. A sárga krizantém virág a leghatékonyabb lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére.


A tradicionális távol-keleti gyógyítás szerint a krizantém virág a máj és a tüdő meridiánjaira hat. A belőle főzött tea belsőleg fogyasztva ragyogóvá teszi a szemet, javítja a látást, méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, hűtő, altató hatással rendelkezik. Használható hőhullám esetén, májgyengeség okozta szédülésre, számítógép okozta szemfájdalom és látászavar jelentkezésekor. Külső alkalmazásban szemöblítőként kötőhártya-gyulladás, szemduzzanat esetén hatásos.


Randevún nem szerencsés krizantémmal szerelmet vallani, mert a virág azt üzeni: „csodálatos barát vagy”. A fehér virágú az igazságot, a sárga a mellőzött szerelmet, a vörös a szeretetet jelképezi.


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

Májusi nevezetes napok

Május 15 a Család nemzetközi napja –1994 óta ünnepeljük az ENSZ határozata alapján, az ünnep ráirányítja a figyelmet a család fontosságára,ami a társadalom egyik legfontosabb pillére.