Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 17. szombat, Donát

Kilégzéssel is terjed a járvány!

Az influenza terjedése lassan a járvány méretét eléri. A fertőzés könnyebben terjed, mint gondolnánk. A legújabb kutatások szerint a vírusok nem csupán köhögéssel, tüsszögéssel, hanem pusztán a levegő kilélegzésével is terjednek.

Ezt a kutatási eredményt az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában is megerősítették. A fertőzés különösen a kór első napjaiban terjed ily módon – magyarázta Donald Milton, a Marylandi Egyetem közegészségügyi karának professzora, a kutatás vezetője.


A betegség tünetei lehetnek a levertség, fáradékonyság, torokfájás, köhögés, tüsszögés, esetleg láz. Lehet hidegrázás, hasmenés.

Tehát a járványos időben feltétlenül otthon kell maradnia annak, akinél az influenza gyanúja felmerül, mert a közösségben, munkahelyen, járművön így is terjedhet a kór. Sajnálatos módon a 65 éves kor feletti korosztály is veszélyeztetett, s a szövődmények szaporodnak. Felelősek vagyunk tehát nem csak a saját egészségünkért, hanem a környezetünk védelméért is! Ne tartózkodjon közösségben, ne utazzon ilyenkor, köhögjön, tüsszentsen zsebkendőbe! De a fentiek miatt a vírus csupán a levegővétel útján is terjedhet. Mindenesetre mossunk sokat kezet, fertőtlenítsünk körültekintően, s ha mégisaz egészséges emberek között szükséges tartózkodnunk, viseljünk maszkot!

S ne feledkezzen meg senki a bőséges folyadékbevitelről, a vitaminpótlásról, az egészséges táplálkozásról!


Vigyázzunk saját és a mások egészségére!!


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Magyar Széppróza Napja

Első ízben rendezik meg országszerte és határon túl is a Magyar Széppróza Napját, melyet Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepelünk. Örvendetes, hogy a Magyar Költészet Napja, melyet április 11-én József Attila születésnapján és a 21-én Az ember tragédiája ősbemutatójának dátumán megünneplésre kerülő Magyar Dráma Napja után a széppróza is ünnepnapot kapott.