Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

Ha – ha – ha a nevetés jótékony hatása a szervezetünkre

A nevetés hozzájárul a testi-lelki panaszok csökkentéséhez, elősegíti az egészséges élet megélését. Mindezt már tudományos vizsgálatok is alátámasztják. A világon ma élő természeti népeknél, akik egyszerű, szerény körülmények között élnek, nem ritka a százéves életkor. Nem ismerik a gyógyszert, viszont jellemző körükben a feltűnő jókedv.

A pozitív hatások segítik a lelki egészség megőrzését. Mint tudjuk, legtöbbször a lelki problémák vezetnek a testi tünetek, a stressz, a szívbetegség, a daganatos megbetegedések elterjedéséhez.

Tudatos életmód mellett elkerülhető a civilizációs betegségek elhatalmasodása. Ehhez figyelnünk kell a helyes táplálkozásra, a megfelelő testmozgásra és a lelki higiéné ápolására pl. a nevetéssel. Ez utóbbi készség rendszeres gyakorlással, ismétléssel erősíthető. Mert bizony elfelejtünk nevetni. Amíg egy csecsemő 300 alkalommal is elneveti magát naponta, addig a felnőtt csupán húsz, vagy ritkább esetben.


Jelentős mennyiségű nitorgén-oxid szabadul fel szervezetben, ami serkenti a véráramlást, és megkönnyíti a szívizom munkáját, ezáltal csökkenthetők a szív- és érrendszeri problémák. Minél szorongóbb, borúlátóbb valaki, annál kevésbé képes a felszabadult nevetésre. Éppen ezért fontos az optimista beállítottság az egészség szempontjából.

A nevetés kedvezően befolyásolja az anyagcserét, ellazítja az izmokat, csökkenti a fizikai feszültséget, a stresszt.


Az emelkedett endorfinszint gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással van a szervezetre. Mérsékli a reumatikus eredetű fájdalmat, enyhíti az álmatlanságot. Erősíti az immunrendszert, ezáltal kedvező a hatása vírusfertőzések esetén és a daganatos megbetegedések elkerülésében is segít.

A nevetés tanulható. Az agy és a testi reakciók szoros kapcsolatából ered, hogy a humoros jelenet láttán az agyunkhoz érkező üzenetek beindítják a nevetésben résztvevő szerveket. Ha pedig mesterséges nevetésre késztetjük magunkat, akkor az agy segítségével beindul a boldogságfokozó hormonok termelése. S nincs annál jobb érzés, mint egy felszabadult kacagás! A nevetés során feltöltődünk energiával, csökken a túlterheltség érzetünk és jól érezzük magunkat.

A nevetés közösségben ragályos és hatásosabb. A közös nevetés hatékony eszköze a kapcsolatok fenntartásának, ha őszinte és szívből jövő, akkor a humor által oldottabbak, nyitottabbak lehetünk, jobban ki tudjuk fejezni magunkat és érzelmeinket.


Hajrá, nevessünk együtt!

Minderre lehetősége van a Hahota jóga foglalkozások során, melyek augusztus 1-31 között az alábbi időpontokban érhetőek el:


Bikás park (kék sportpálya melletti füves részen)

Időpont: minden kedden és csütörtökön 9.00 órától


Klubvezető:
Király Vilma, 60+ Program önkéntes

Szeptember 1-et követően a programokat keresse azÚjbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központ elérhetőségein


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

Májusi nevezetes napok

Május 15 a Család nemzetközi napja –1994 óta ünnepeljük az ENSZ határozata alapján, az ünnep ráirányítja a figyelmet a család fontosságára,ami a társadalom egyik legfontosabb pillére.