Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 22. csütörtök, Gerzson

A közös éneklés ünnepén

Kodály Zoltán zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából 2017-et Kodály-emlékévvé nyilvánították.

Magyarországon Kodály pedagógiai hitvallása nyomán a Budapesti Akadémiai Kórustársaság már több mint 30 éve rendezi meg az „Énekel az ország” kórustalálkozót, amihez egyre több határon túli és külföldi érdeklődő, pártoló is csatlakozik egy monumentális produkció létrehozása miatt.

A kezdeményezés egyedisége és lényege, hogy minden évben amatőr kórusok, énekesek megtanulnak egy nagyszabásúoratorikusművet, melyet a Budafoki Dohnányi Zenekarral, szólistákkal közösen bemutatnak a Művészetek Palotájában. Ezt rendkívül sok tanulás, próba előzi meg, melyet azonban az amatőr énekesek lelkesedése, a zene iránti szeretete tesz édessé, s egyben felejthetetlenné. A kezdeményezést kiszélesítve, az emlékévhez kapcsolódva ezen a nyáron indult útjára a Székelyföldi Kodály Kórustalálkozó. Székelyudvarhelyen rendezték meg a felkészítő tábort és augusztus 26.-án este Csíkszereda főterén 330 énekes közreműködésével hangzottak el Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricusa és aTolcsvay testvérek Magyar mise című műve.

Az egyesített kórus megható és rendkívül színvonalas előadására sokan jöttek el Erdélyből és Magyarországról. A csodálatos zene hatásától, a közösségi összetartozás élményével gazdagodva az első kórustalálkozó jól zárult. Még hosszú órák múlva is tartott az örömünnep, amivel méltó emléket állítottunk Kodály Zoltán gondolatainak: „Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd csak igazán: Örvendjen az egész világ!”

Az együtt muzsikálás élményét az Újbudai 60+ Ezüstkar tagjaként is átélheti!

Várjuk az énekelni szeretőket szerdánként 16.00-17.30 óráig a Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Iskolába (1117 Budapest, Baranyai u. 16-18) a Békés Gyöngyi tanárnő által vezetett kórusba. További információ és jelentkezés: gyongy.bekes@gmail.com e-mail címen és a 06 30 408-0614 telefonon az esti órákban.


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×

A Magyar Széppróza Napja

Első ízben rendezik meg országszerte és határon túl is a Magyar Széppróza Napját, melyet Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepelünk. Örvendetes, hogy a Magyar Költészet Napja, melyet április 11-én József Attila születésnapján és a 21-én Az ember tragédiája ősbemutatójának dátumán megünneplésre kerülő Magyar Dráma Napja után a széppróza is ünnepnapot kapott.