Vegyük először a sárgadinnyét!
A sárgadinnye húsának színe a sötétsárgától a halványzöldig, sokféle lehet. A sárgadinnye akkor érett, ha az a kocsányától leválik. Ez látható magán a gyümölcsön is. Továbbá pedig a szárral ellentétes oldalon, főleg a vékonyabb héjú dinnyéknél a héj benyomható. Az érettség legbiztosabb jele az, hogy a dinnye kellemes, átható illatot áraszt magából.
A dinnye, amellett, hogy nagyon ízletes, kellemes gyümölcs, gazdag vitaminforrás is. Kiemelkedő a béta-karotin tartalma, amiből az A-vitamin képződik. A jól beérett dinnye tartalmaz még B3 és B6-vitamint is. Húsának rostossága a bélműködésre kedvező hatással van. Kalóriatartalma alacsony, hatóanyagai késleltetik az öregedés folyamatát és segítik az immunrendszer egészséges működését. Magas cukortartalma miatt a túlsúllyal küszködők mérsékelten fogyasszák!
De ne akadjunk el a sárgadinnyénél, mert itt van a méltó társ, a görögdinnye !
Neve nem a görögökre, hanem a görgethetőségére utal.
Nálunk meghatározott dinnyetermesztő körzetek alakultak ki. A legismertebb Heves megyében Csány község, ahol a legízletesebb dinnye terem. Az e körzetben termesztett, hagyományos magyar fajtáknak a színe sötétzöld, húsa piros és a magjai feketék.
Vannak eltérő, világosabb húsú dinnyék, sokféle színárnyalattal, de ezek íze elmarad a piros húsúakétól. Magyarországon elterjedt egy sárga bélű görögdinnye is. Ennek szentesi fajta a neve, utalva a szentesi termőtájra.
Az utóbbi évtizedekben nálunk is tért hódítottak a Kanadából származó, különféle csíkos és cirmos, hosszúkás formájú dinnyék.
A szakemberek szerint az a dinnye, amelyik megütögetve kongó hangot ad, az érett, amelyik viszont tompa puffanó hangot ad, az vagy túlérett, vagy a hosszú tárolás következtében megposhadt.
Egy dinnyetermesztőtől kérdeztem meg, hogy honnan lehet tudni, melyik a jó dinnye. Meg is válaszolta félreérthetetlen pontossággal: „ Érteni kell hozzá!”
Na de ne keseredjünk el, ha nem értünk annyira a dinnyéhez, mint a dinnyésgazda, mert a görögdinnye, - amellett, hogy nagyon kellemes gyümölcs, igen hasznos is a fogyasztó számára. Több, mint 90%-a víz, így belülről mossa a szervezetet.
Legjelentősebb hatásai: Salaktalanít, a vér sav-lúg egyensúlyát helyre állítja és megkönnyíti az emésztést.
Itt a dinnye érés ideje, most együnk ,minél több dinnyét!
Béky Zoltán