Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

Tiszta, egészséges levegő

Tény, hogy egy lehűtött helyiségben jobban lehet koncentrálni, hatékonyabb a munka, kellemesebb és pihentetőbb az otthonlét, az alvás, az általános közérzet. A klímakészülék megválasztásánál vegyük figyelembe az ár, az energiafogyasztás mellett a szűrő antiallergén jellegét is!

A nem megfelelő klímakörülmények káros hatással lehetnek a légző rendszerünkre és a vérkeringésünkre. A hideg - meleg környezeti változásokhoz mindenki másképpen alkalmazkodik attól függően is, ki mennyire érzékeny. Egyeseknél fülfájást okozhat, kiszáríthatja a szemeket, valamint az orr nyálkahártyáját, amely így támadási felületté válik a vírusok számára. Nem megfelelő beállítása és tisztasága esetén pedig komoly stresszhatásnak teszi ki a szervezetünket is, mert a meleg levegő után a hőelvezetést végző kitágult erek azonnal összehúzódnak a hidegben, ezáltal romlik a vérkeringés. Hasonló a helyzet az autóba szerelt légkondicionálókkal is, csak ott még koncentráltabban ér bennünket ez a hatás.

 

A klimatizált helyiség levegője gyakran száraz, ami okozhat légzési panaszokat, légszomjat, a szem, a torok és az orrnyálkahártyák szárazságát. Egyesek fejfájást, szédülést, kimerültséget tapasztalnak. Másoknál allergiás tünet lép fel. A túl hideg levegő közvetlen hatásakor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak.

 

A klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, hűti és szűri, ami a helyiségben van, vagyis friss levegővel nem cseréli ki. Ez jótékony lehet a pollen allergiától szenvedőknek, mivel a kintről érkező allergének nem jutnak be, s a helyiségben lévőket a légkondicionáló pollenszűrője kiiktatja. A nem kellően tiszta szűrő esetében akár még több gondot is okozhatnak, a zárt rendszer kedvez a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának.

 

Úgy védekezhetünk a klíma okozta influenzaszerű és allergiás betegségek ellen, hogy a készüléket évente legalább egyszer vegyszeresen kitisztíttatjuk. Ha szükséges, kicseréljük. Ezen túl gondoskodjunk a mérsékelt hűtésről, ne tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában!

 

Rendszeresen szellőztessünk! A "szárító" hatás ellen bőséges folyadékbevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk. A klimatizált helyen vegyünk fel egy vékony kardigánt, ezzel védekezni a meghűlés ellen. Immunrendszerünket C-vitaminnal erősíthetjük.

 

A nyár nem mindenkinek felhőtlen, mivel a magyar lakosság 30 százaléka szenved a pollenallergia okozta kellemetlen tünetektől. Leggyakrabban a tüsszögés, az orrfolyás és orrdugulás vagy épp a torok viszketés, könnyezés és kötőhártya-gyulladás, ami sokak életét megkeseríti, s akár egészen késő őszig is eltart. A leggyakoribb kiváltó okok a parlagfű, a különböző pázsitfű félék, a nyírfa, a kőrisfa, a hársfa. De akár szellőztetéskor, vagy éppen a ruhánkhoz, hajunkhoz tapadva is bejutnak otthonunkba különféle allergiát okozó pollenek.

 

A megfelelő légtisztító berendezés segítségével hatékonyan vehetjük fel a harcot a kellemetlen tünetek ellen, ezért körültekintő megválasztásuk elengedhetetlen. Ha allergiával küzdünk, fontos, hogy a készülék HEPA H13 szűrővel rendelkezzen, melyek akár 0,3 mikron nagyságú részecskéket is képesek megszűrni. A szűrő aktívszén rétege pedig a szagok és gázok, az illékony szerves vegyületek eltávolításáért felel. Az allergiások számára különösen fontos a helyiség levegőjének tisztasága, hőfoka, hogy nyugodt és egészséges körülményeket biztosítsunk úgy a forró nappalokhoz, mint az éjszakai alváshoz. Léteznek már csendes, hűsítő éjszakai funkcióval ellátott készülékek.

 

Ritka, de veszélyes a legionellosis és a szisztémás gombafertőzés, melyek kórokozói a légkondicionáló rendszerében megtelepedve, és a levegőbe jutva okozhatnak megbetegedést. A tüdőgyulladáshoz hasonlatos tünetek főleg az öregekre, cigarettázókra, tüdőbetegségben szenvedőkre, és a legyengült immunrendszerű emberekre jelent fokozott veszélyt. Terjedését a levegőben lévő fertőzött vízcseppek, illetve a gombák okozzák, melyet a rizikótényező erősít. Nem kaphatjuk el pusztán a klímaberendezéstől, csak akkor, ha nem kellően tisztított, s megtelepedik benne az életveszélyes betegség baktériuma. Többnyire súlyos tüdőgyulladással jár: hidegrázás, magas láz, verejtékezés, mellkasi fájdalom, fájdalmas köhögés, szapora és hörgő lélegzés, szapora szívverés, szorongás lép fel. A beteg egyszerre szenvedhet a légzési és a veseelégtelenségtől, sokkos állapotba kerülhet. Kezelésében az időbeni antibiotikum megkezdése elengedhetetlen, körházi kezelést igényelhet, mivel a betegség megtámadhatja a szívet, a vesét, a szemeket és akár agyhártyagyulladást is okozhat.

 

A légiós betegséget akár a nyaraláskor is megkaphatjuk, mivel a fertőzést meleg vizes, 37°C fok feletti környezetben megjelenő baktériumok okozzák. Mint például a nem megfelelően gondozott zuhanyzók, pezsgőfürdők, szökőkutak. Csak belélegzés útján fertőz, ha a baktérium a tüdőbe jut.

 

Amit még mindenképp tehetünk egészségünkért:

A légkondi beállításakor a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 5-8˚C legyen, és lehetőleg minél alacsonyabb fordulatszámon működtessük a készüléket, így ugyanis kevésbé lesz huzatos a helyiség vagy az autó. Figyeljünk oda arra is, hogy a hideg levegőt soha ne irányítsuk közvetlenül az arcunkra, testünkre. A közlekedési eszközökön ne álljunk az ablak mellé, ha pedig autóval utazunk, ne tekerjük le teljesen az ablakot, így nem ér bennünket erős szembeszél. A magas hőmérsékletben nyáron a vírusok könnyebben tudnak szaporodni, ezért nem ritkák az influenzaszerű megbetegedések. Ezekre a tünetekre is fordítsunk kellő figyelmet, s a megelőzés érdekében erősítsük immunrendszerünket! Kerüljük a túl erős UV-sugárzást, és árnyékban is használjunk naptejet! Fogyasszunk minden nap kellő mennyiségű folyadékot, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet, illetve könnyű ételeket! Mielőtt egy jóval hidegebb helyiségbe mennénk be, próbáljuk kissé lehűteni testünket, vagy terítsünk magunkra egy sálat!

készült: internetes források felhasználásával