Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. péntek, Mária

Miért igyunk több vizet?

Nagyon sokat lehet hallani, olvasni a víz fontosságáról. Főleg ilyen meleg nyári időben és idős korban kell erre fokozottan figyelnünk. Miért?

Az élő organizmusok 70%-a a víz, így az emberi test legnagyobb része, fő energiaforrása. Létfontosságú funkciói ismertek, de kánikulában különösen figyeljünk rá! A víz gondoskodik a testhőmérséklet fenntartásáról, hűtéséről. A szervezetben szállítja a tápanyagot és a hulladékot. A víz részt vesz a sejtek táplálásában, s a salakanyagok elszállítása víz nélkül soha nem valósulna meg. Segíti a különféle vegyületek lebontási folyamatait, elsődleges szerepe van az emésztésben. A víz, mint kenőanyag hozzájárul az ízületek, a szív egészséges működéséhez. A testhőmérséklet szabályozásában vesz rész a környezeti hő felvételekor, leadásakor. Például az izzadsággal nagy mennyiségű hő távozik a testből, párolog a bőrfelületen a kicsapódott víz. Ez nagyban hozzájárul a forróság elviseléséhez, a test egészségéhez.

 

Ezért kell megbecsülni a vizet, mert életet ad testünknek. Hogy a szervezet folyamatai lejátszódjanak, szükséges naponta elegendő mennyiségű és minőségű vizet fogyasztani. Minimum 2 liter vízre van szüksége az embernek naponta, plusz 2 literre a tápanyag anyagcseréből és az élelmiszerben található vízből. Ekkor működhet egészségesen.

 

Nagy probléma, főleg idős korban, hogy nem iszunk eleget. Igyunk többet például felkeléskor rögtön fél litert! Az éjszakai dehidratáció miatt ez jó napindítás, amitől frissen, energikusan kezdődik a nap. A vizet mindig töltsük nagy pohárba, így egyszerre többet tudunk inni. Ezek apró trükkök, amivel mindenki hozzájárulhat egészségéhez. Vagy cukormentes gyümölcsös vizet készítve, szezonális gyümölcsöket, mentát, bazsalikomot, citromfüvet keverve ízletes, egészséges italt kapunk. Legyen nálunk mindig kulacs, üveg az útra és igyunk! Evés előtt 2 pohár víz és nem lesz akkora az étvágy, még fogyni is tudunk. Minden nap fogyasszunk levest és víztartalmú ételt! Lefekvés előtt is igyunk, mert a hidratálás mellett frissebben ébredünk. Fontos jelzés a vizelet színe! Az erősen sárga, sötét színű vizelet azt mutatja, hogy azonnal vizet kell venni magunkhoz. A halványsárga vizelet közepes dehidratációról tanúskodik. Az a jó, ha majdnem átlátszó színű, nagyon halványsárga a vizelet. Ez azt mutatja, hogy a szervezete rendelkezik a megfelelő mennyiségű vízzel és a különböző funkciók kiválóan tudnak működni.

 

A mennyiség mellett ügyeljünk rá, hogy tiszta vizet igyunk! A műanyag flakonos víz drága és környezetszennyező, ezért aki nem tud forrásvizet inni, ajánlott vízszűrőt felszerelni. S ne csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk, a dehidratáltság idős korra nagyon veszélyes. Sok öregember nem veszi észre, ha szomjas, a szervezete megszokja a dehidratációt, ez energiavesztéssel is jár. A légzés is jelzi a bajt, ha úgy érezzük, hogy kifogyunk a szuszból. Külső jel a vízbevitelre, ha a bőr szép laza, sima, akkor megfelelő a folyadékbevitel, ha megjelenik a ránc, a bőr kiszáradt, jönnek a szarkalábak, sürgősen változtatnunk kell a vízfogyasztási szokásokon.

 

Kedves egészségére!

készült: internetes források felhasználásával