Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 24. péntek, Eszter, Eliza

Harmóniában térrel és idővel

Már feltartóztathatatlanul közelít a tavasz. Hivatalosan is elkezdődik a meteorológiai tavasz, melynek jeleit a bőrünkön is érezzük. Március ősi magyar neve: Kikelet hava, a népi kalendárium szerint: Böjtmás hava.

A böjti szelekkel érkezik a melegebb időjárás, amely napjainkra az néha rekordot is dönt. Bár az éghajlatváltozás szempontjából ez nem épp kedvező folyamat, mi az adott napon boldogan élvezzük az éltető napsugarakat, a fényt, a természet megújulását. Hosszabbak a nappalok, egyre kisebb a hajnali és éjszakai hőingadozás közti különbség, nő a napsütéses órák száma. A szél erőssége néha megélénkül kisöpörve és felfrissítve a levegőt, ezzel is elősegítve az évszakváltást. Azért néha borult, esős az időjárás, s érdemes réteges öltözködéssel megelőzni a meghűlést. S éppen ebben az időszakban jelentkezik a legtöbb felső légúti megbetegedés, amely felelősségteljes magatartást kíván a fertőző betegségek terjedésével szemben.

A szervezetből tavaszra fogynak a vitaminok, melyek pótlásáról a fentieken túl táplálkozásunk tudatos átgondolásával is gondoskodhatunk. Megjelennek a primőr zöldségek, egyre több termék érhető el a piacon. Lehetőleg figyeljünk rá, hogy a hazait és ne a messzi útról érkező, tartósítószerrel kezelt árut válasszuk! A hamvazószerdától a húsvéti sonkabontásig tartó időszak a nagyböjt ideje. Érdemes a szervezet méregtelenítésére, a bélrendszer tisztítására ekkor időt és figyelmet fordítanunk. Ügyelve arra, hogy testünk és lelkünk harmóniában maradjon. Éppen ezért gondolataink rendezésére, gondjaink elengedésére, a káros szokásokról való lemondásra ez egy alkalmas időszak.

A tavaszi nap-éj egyenlőség idején kezdődik a csillagászati tavasz, amikor a nap az egyenlítő felett delel. Ez percnyi pontossággal kiszámítható, az idén március 20-án 04:07 perc. Ez bonyolult számítás, melyet a februári szökőnap is befolyásol. A hagyomány szerint azonban a mondókához igazodva: Sándor, József, Benedek, zsákban hozza a meleget. Igazán március 21-ére érkezik meg a tavasz.

Az időjáráshoz való alkalmazkodáson túl ebben az évszakban bizakodóak, jókedvűek, frissebbek vagyunk. Több időt töltünk szabad levegőn, örömmel gondozzuk a kiskertet, a növényeket. Ez mind jót tesz az egészségnek és a séta, mozgás kifejezetten ajánlott. S ezt mi csak támogatni tudjuk.

 

 

Újbuda 60+ Program