Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. kedd, Taksony

Félelem nélkül élni

Mindenki erre vágyik, erre készül, s tudjuk, nagyon nehéz. A változó világ kihívásaival szemben való felkészültség korlátai, a váratlan, hirtelen események mind nehezítik ezt.

Felgyorsult az élet, az ember az idő előre haladtával pedig egyre lassul, ez eleve antagonisztikus ellentét. Próbálunk küzdeni ellene, de nem csak rajtunk múlik. Tele a nap stresszel, mert nem érünk oda, nem tudjuk elvégezni az előirányzott dolgainkat, minden percben döntésre kényszerülünk… ezek mind megpróbáltatások, melyek hatással vannak lelki békénkre.

Mindannyian félünk valamitől, vannak kellemetlen érzéseink, szorongásaink. Ezek többnyire folyamatok, amely idő alatt fennáll az érzés, amíg meg nem találjuk a választ feloldásukra. Az emberek különféle módon reagálnak a félelmeikre, ettől függően hat az érzelmi életünkre erőssége, tartóssága. Fontos a kontrolláláshoz tisztáznunk, hogy reális-e a félelemérzés, vagy irreális, van-e dolgunk a megoldásban. Ha veszélyben vagyunk, akkor ösztönösen menekülünk. A helyzet értékelésénél nagy jelentősége van a realitásnak, az önismeretnek. Néha csak apróságot kell tennünk a személyes biztonságunk, nyugalmunk, a félelem kordában tartása érdekében, hogy ne kerítsen teljesen hatalmába a rossz közérzet. Tudjuk, hogy most nehéz időszak van mindenki számára. A járványtól való rettegés, a betegség következményeire való gondolás, a korosodás, az egészségi állapot romlása, személyes és társadalmi válságok kora… mind-mind megviselik a pszichénket. Ha nem mérjük fel reálisan a cselekedeteinket, nem ismerjük fel a feladatainkat ezzel kapcsolatban, akkor a gondolkodásunk körforgásában még nagyobb veszélynek tesszük ki magunkat. A szakemberek is azt ajánlják, hogy próbáljunk meg kívülállóként válaszokat találni arra, hogy függ-e tőlünk az érzés, reális-e, mit tehetnénk a feloldására?

Félelmeink előnyösek, ha reálisak, mert megóvhatnak a veszélytől, óvatossá tehetnek, s megerősíthetnek.

Mi a helyes viselkedés? Nem tudomást venni a félelmekről, dacolni ellenük, hagyni a negatív gondolatokat elhatalmasodni, a stresszt állandósulni, vagy nyugalommal kezelni? Ez utóbbi esetben megismerve önmagunkat megtanuljuk nyugalommal megoldani, s tudatosan kezelni a nehéz helyzeteket. Ehhez önbizalomra, akaratra, pozitív gondolatokra és gyakorlásra van szükség. S ha úgy érezzük, hogy nem elég eredményes, őszintén forduljunk segítségért szakemberhez!

Nyugalommal megteremtett lelki békével átélt stressz- és félelem mentes napokat kívánunk!

készült: internetes források felhasználásával