Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 6. kedd, Norbert, Cintia

Az éltető víz

A víz az élet alapfeltétele, nélküle nincs élet. Állítólag az ember maximum 3-4 napig képes szomjúságát túlélni, míg étel nélkül akár egy hónapig is kibírja. Nagy kincs tehát a tiszta, egészséges, iható víz, amiből sajnos nem jut egyformán mindenkinek. Jelenleg 2 milliárd ember él a földön biztonságos vízhozzáférés nélkül.

A VÍZ VILÁGNAPJÁ-nak megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték, mely hatására az ENSZ minden év március 22-ét nyilvánította nemzetközi ünnepnappá. Ezen a napon kiemelt alkalom nyílik, hogy a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét felhívják a víz fontos szerepére életünkben. Ugyanis bolygónk felszínének 71 százalékát borítja víz, azonban ennek több mint 97 százaléka emberi fogyasztásra alkalmatlan a magas sótartalma miatt. A „kék bolygó” mindössze 2,5 százaléka az édesvíz, ám ennek is csak a 90 százaléka fogyasztható ivóvíz. Nagy kincs tehát az egészséges ivóvíz biztosítása. Fenntartható módon kell gazdálkodni továbbá a felszín alatti vizeinkkel, amely felbecsülhetetlen gazdag erőforrás az élővilág számára. Aggasztó módon fogynak a vízkészleteink, s az előrejelzések szerint egyre több konfliktus várható a vízhiányból adódóan.

 

Alkalmazkodnunk kell az éghajlatváltozás kihívásaihoz. Tudatos, tervszerű, felelősségteljes magatartással mindenki számára 2030-ra elérhetővé kell tenni az egészséges ivóvízhez való hozzáférést és a biztonságos szennyvízkezelést.

 

Hazánk kedvező adottságai mellett is komoly erőfeszítéseket tesz a vízkészletek megóvása, az ivóvízbázis hosszú távú fenntarthatósága érdekében. Az idei ünnep jelmondata: „Láthatóvá tenni a láthatatlant”, a felszín alatt rejtőzködő vizeinkre irányítja a hangsúlyt.

 

A cél, hogy a jelenlegi projekt kezdeményezései cselekvésre buzdítson mindenkit, mely segítségével óvjuk, védjük környezetünket, ezen belül a Föld vízkészletét.

 

Mit tehetünk mi a mindennapokban az életet adó vízért? Figyeljünk a vízfogyasztásra, kerüljük a pazarlást, ne szennyezzük a környezetet! Zárjuk el a csapot, óvjuk a folyók, tavak tisztaságát, tartsuk tiszteletben az élő vizeinket! S vegyünk részt az ez évi programokon, tudjunk meg minél többet az éltető vízről!

készült: internetes források felhasználásával