Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. péntek, Csongor

A tavasz első hírnöke

A hóvirág a tavasz első virága, azaz hírnökként is emlegetik. Már a hó alól a fagyos talajból kibújva február végén, márciusban megmutatja jellegzetes fehér virágát.

A világon huszonegy faja ismert, Görögországban virágzik a legszebb októberben. Hazánkban négy félét ismerünk: a pompás, a redőslevelű, a levantei és a kikeleti hóvirág. A kereskedelmi célú szedése és gyógyhatása miatt természeti védelmet élvez. Szimbolikus értéke 10.000.- letépéséért pénzbüntetést kaphatunk, mely rendeletet 2005-ben szabályozott az Európai Unió. A kikeleti hóvirág 2017-ben elnyerte Magyarországon az Év vadvirága díjat, ugyanis megtalálható a hegyvidéken, erdeinkben, a lombhullató fák aljában.

Már az ókori mitológia csodás erőt tulajdonított a hóvirágnak, ugyanis Homérosz eposzában ez a növény tette immunissá Odüsszeuszt egy méreg okozta amnéziával szemben. A görög mitológia szerint Hermész ezzel a gyógynövénnyel álmot hintett a halandók szemére. A valóságban a hóvirágban található természetes anyag, a galantamin segít az izmok elernyedésében és a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb alvásban. A hagymája és föld feletti részei veszélyesek, mert a hagymájában termelődő anyag mérgező, a fentiekkel összhangban a gyógyászatban a gyermekbénulás és az Alzheimer-kór kezelése során hasznosítják.

Gyakran már télen, akár a hó alatt is kivirágzik, majd elsőként bújik a felszínre a 20 cm körüli zöld szár tetején a fehér bókoló virágja. Nagyobb telepekben az Alcsúti Arborétumban megcsodálható, de nemesített fajtái a kerteket is díszítheti, bátran ültethetjük.

Ha kirándulásunk során találkozunk ezzel a kedves, tavaszhozó virággal, csak csodáljuk, de semmi esetre se szedjük le! S vigyázat, mert levele miatt könnyen összetéveszthetjük a korszerű konyha időszakos csemegéjével, a most szedhető medvehagymával!

Készült: internetes források felhasználásával

LEGFRISSEBB
×