Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

A sokoldalú kapor

A kapor rendkívül hasznos gyógy- és fűszernövény, amely most elárasztja a veteményeskertet.

Ha egyszer kifejlődik, már vetni sem kell, megterem úton-útfélen és rendkívül igénytelen. Az erősen növekvő, dús levélzetű, illóolajokban gazdag növény jelentős ásványi anyag és vitaminforrás. Bőségesen tartalmaz A-, B-, C-, E-vitamint, folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket. Értékes antioxidáns és rostforrás, ami többszörösen telítetlen zsírsavakat, omega 3 és 6 és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz. A szervezetre gyakorolt hatása igen sokrétű. Csökkenti a koleszterinszintet, antimikrobás hatása hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez, rendben tartja a vérnyomást. Rendszeres fogyasztása segít a szívinfarktus, az agyvérzés megelőzésében. Ismert még gyomorerősítő, vizelethajtó, nyugtató és antibakteriális hatása. Alkalmazzák étvágyfokozásra, szélhajtásra, különféle baktériumölő hatása miatt hasmenésre, húgyuti panaszok enyhítésére. A kapor az egyik legsokoldalúbb fűszernövény, melyet a népi gyógyászatban is szívesen használnak. Konyhai alkalmazása leggyakrabban uborkához, burgonyához, gombához kiváló, de harmonizál a túróval, tojás ételekkel, de rendkívül pikáns halakhoz, különféle mártásokhoz. Jótékony hatását legjobban nyersen fogyasztva fejti ki.

Jó étvágyat!

Készült: internetes források felhasználásával