Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 1. szerda, Elza

A gyümölcsök királynője: az alma

Az almát nagyon gyorsan megemészti a gyomrunk, ezért egyedülállóan a fogyasztásával nem kezdődik a bélrendszerben erjedés. Magas a foszfortartalma, ami miatt kiváló gyümölcs a szellemi munkavégzés elősegítésére. Szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Tartalmaz fehérjét, rostanyagot, keményítőt, sókat, cukrot, almasavat, csersavat, vasat és nátriumot. Már az ókorban is fogyasztották, s a gyümölcsök királynőjének tartották. Akár kizárólag csak almán is jól el lehet élni a kedvező élettani hatásai miatt.

Mint a legtöbb gyümölcs, az alma is gyógyító hatású. Tisztítja a bélrendszert, gyógyítja a hurutot, enyhíti a gyomorrontás fájdalmait. Bár mint gyümölcs savas kémhatású, mégis lúgosítja a szervezetet. Organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat, s oldják a húgyköveket. Tehát kedvező hatású vesekőre. Kedvezően hat vérhasra, koli baktérium okozta bélfertőzésre, tisztítja a tüdőt és a húgyutakat, gyógyítja a reumát, a köszvényt, a hörghurutot és a felső légúti betegségeket.


Több mint 1000 féle alma van a világon, s nem mindegy, hogy melyiket mikor esszük. Együk a gyümölcsöt leginkább magában! Főétkezésként is fogyaszthatjuk, egyébként ebéd, vagy vacsora előtt legalább egy órával. Édes almát fogyasszanak, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, savanykásat, akik túltápláltak, reumás panaszokkal küzdenek. Mindkét fajta jó vértisztító, hatásos az érelmeszesedésben szenvedőknek, jó a gyenge szívműködés fokozására, aranyérre, ajánlott a sok ülés ártalmai ellen.

Nagyon jól szállítható, tárolható, fogyasszuk mindaddig, míg a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek. Érdemes almakúrát beiktatni, hogy kedvező hatását a szervezet hasznosíthassa. Egészséges, lédús, érett almát válasszunk, s még a csutkáját is érdemes jól körberágni, mert jódot tartalmaz.

(internetes források felhasználásával)

LEGFRISSEBB
×