A Dunántúl nagy részén és Erdélyben Terézia napján, október 15-én, a Balaton és Kőszeg vidékén Orsolya napkor október 21-én, Tokaj-Hegyalján Simon-Júdás napján október 28-án. A szüreti szokások a szőlő leszedésével kezdődtek, majd megkötözték az uraságot, elkészítették a szüreti koszorút, a koszorúvivőket vízzel leöntötték, az uraságot verses rigmusokkal köszöntötték. A szüreti felvonulást nagy mulatság, tánc zárta. A kisebb családi gazdaságokban meghívott segítőkkel szüreteltek. A házigazda étellel, itallal vendégül látta a szüretelőket, a szőlőből, mustból kóstolót vihettek haza.
A szüreti mulatságoknak napjainkban is nagy hagyománya van. Ilyenkor október közepén a szüreti munkálatok végeztével sok helyen hangzik fel a víg zene, táncolnak fiatalok-idősebbek, örülnek a jó termésnek, a bornak. Egyes vidékeken a lakodalmak ideje is a szüret utánra esik.
Régen és ma is a szüret társas esemény, ahol a munkából és a mulatságból a közösség tagjai egyformán részesültek.
Újbuda 60+ Program