Hideg eperleves
Hozzávalók:
50 dkg eper
5 dl tej
2 dl tejföl vagy tejszín
cukor, vagy méz
- Az epret megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük. A felszeletelt eperből egy marékkal félreteszünk. A maradékhoz hozzáadjuk a tejet, és jó alaposan összeturmixoljuk.
-Hozzákeverjüka tejfölt vagy tejszínt. Annyi tejfölt vagy tejszínt adunk hozzá, hogy ízlésünknek megfelelő sűrűségű legyen a leves. Ha szükséges, mézet vagy cukrot adhatunk a leveshez. Ha kész, jól lehűtjük a levest.Édesszájúak tejszínhabbal tálalhatják.
Tejszínes epertorta babapiskótával
Hozzávalók:
1 kg eper
40 dkg babapiskóta
1,5 l tej
3 csomag pudingpor (tejszínes)
1/2 evőkanál cukor
A tetejére: 2,5 dl habtejszín
A díszítéshez: reszelt étcsoki, vagy tortadara, eperszemek
- A 3 csomag pudingot megfőzzük a tejjel és a cukorral. Az epret darabokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
- A tortaforma alját kirakjuk babapiskótával, ráöntjük a puding 1/3 részét, és kirakjuk az eper 1/3-ával.
- A rétegezést még kétszer megismételjük. A tetején elsimítjuk a pudingot és a tortát fél órára a hűtőbe tesszük, majd rákenjük a tejszínhabot. Az eperszemekkel díszítjük.
- A tortát a hűtőbe tesszük, és csak másnap szeleteljük fel. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Túrókrémes eklerfánk eperrel és rebarbarával
Hozzávalók:
A tésztához:
7,5 dkg liszt (átszitelve)
0,75 dl hideg víz
0,75 dl hideg tej
5 dkg vaj
2 db tojás (kissé felverve)
A túrókrémhez:
20 dkg túró
5 dkg porcukor
1/2 darab citrom reszelt héja
1,5 dl habtejszín
1 evőkanál zselatin (vízben feloldva)
A rebarbarakompóthoz:
4 szál rebarbara
4 evőkanál cukor
1 dl fehérbor
3 csepp citromlé
A díszítéshez:
8 szem eper
porcukor a tetejére
- A tésztához felforraljuk a vizet a vajjal és egy csipet sóval, hozzákeverjük a lisztet, és addig keverjük a tűz fölött, míg elválik az edény falától és sercegő hangot ad. Lehúzzuk a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojásokat.
- Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe dió nagyságú gömböket nyomunk. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
- A rebarbarakompóthoz megtisztítjuk és 1,5 centis darabokra vágjuk a rebarbarát. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a borral, elkeverjük, beletesszük a rebarbarát, és kb. 5 percig főzzük, lehúzzuk, majd hagyjuk a lében kihűlni. Az epret felszeleteljük.
- A túrókrémhez a túrót simára keverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Habbá verjük a tejszínt. A zselatint a rebarbara főzőlevéből egy kevéssel elkeverjük, felforraljuk, majd a felvert tejszínhez keverjük, majd a túrókrémbe forgatjuk, hűtőbe tesszük.
- A fánkokat félbevágjuk, először túrókrémmel töltjük, kirakjuk eperszeletekkel, majd a leszűrt, lecsöpögtetett rebarbarafalatokat elrendezzük a tetején. Rátesszük a fánksapkákat, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Epres szója smoothie
Hozzávalók:
3 bögre vaníliás szójaital
1 db banán
1 bögre eper
1 tkvaníliakivonat vagy mandulakivonat
1/3 bögre xilit
Az epret megmossuk, szárazra töröljük, és felaprítjuk. A banánt meghámozzuk, és feldaraboljuk.
A gyümölcsöket, a szójaitalt, a xilitet és a vaníliakivonatot turmixgépbe tesszük, és összeturmixoljuk. Fogyasztásig a hűtőbe tesszük, jégkockával tálaljuk.
60+ Program