Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 9. szombat, Tivadar

Nyári kellemetlenségek

Nyáron gyakori jelenség a hasmenést, hányást okozó ételmérgezés, melyet baktériumok, vagy vírusos fertőzés okozhat. A kellemetlen tünetek elkerülése végett éppen ezért érdemes gondosan ügyelni a nagy melegben a higiéniai szabályok betartására. Ezek közül hívjuk fel néhányra a figyelmet.

A tejes ételek, tejtermékek könnyen megromlanak a melegben, ezért megfelelő hőmérsékleten, hűtőszekrényben tároljuk őket!

Érdemes a hűtőben rendszerezve tárolni, becsomagolva elkülöníteni az élelmiszereket, megmosni a húsokat, zöldséget, gyümölcsöt, mielőtt érintkeznek a többi étellel.

A nyers húsok a fagyasztóból kivéve teljesen engedjenek fel, mielőtt megsütjük őket. Figyeljünk arra, hogy a készítés során az esetleges baktériumok a hő hatására teljesen elpusztuljanak.

A kánikulában a tojás tárolására is figyelni kell, mert hűtés nélkül könnyen megromlik.Utazásnál, nyaralásnál érdemes kerülni a tojásos ételeket. A szalmonella általi fertőzés a higiénés szabályok be nem tartására, a nem megfelelő konyhatechnikára, tárolási problémákra vezethető vissza.

Kulcsfontosságú a frissesség, a jó minőség, ezért megbízható helyen vásároljon, a problémák megelőzése miatt mindig nézze meg a szavatossági időt!

Az ételfertőzés, ételmérgezés a konyhai eszközök, a hűtőszekrény alapos tisztántartásával, a háztartási szemét megfelelő kezelésével, az ételkészítés előtti, a WC használat utáni alapos kézmosással nagyban megelőzhető.

Ha mégis megtörtént a baj, gondoskodjon a megfelelő folyadékpótlásról a kiszáradás elkerülése érdekében, s az esetleges lázcsillapításról, szükség esetén a megfelelő orvosi ellátásról. És rendkívül fontos a diéta utáni fokozatos, lassú visszatérés a szokásos étrendre.

Vigyázzanak magukra a kánikulában is!

60+ Program