Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. vasárnap, Antal, Anett

Zenei Világnap

A zene sajátos módon képes megragadni a dolgokat. Hatással van érzékszerveinkre, érzelmeinkre, gondolatvilágunkra. A zene a mindennapok része, benne létezünk, általa töltekezünk, vele vígadunk, de a bánatra is az egyik leghatásosabb gyógyír. Van, aki az élő zenét kedveli, és sokan hallgatnak „gépzenét”, rádiót.

Tudatosan figyelünk a hangokra, vagy háttérzajként éljük át a zene keltette emóciókat, de minden esetben szinte mérhető a ránk gyakorolt hatása. A zajé is, ami tulajdonképpen a hangok kaotikus együtthangzása. Aki tudatosan elfogadja a zene terápiás hatását, az például egy-egy zaklatott nap során ezzel is tudja csillapítani, oldani a felgyülemlett feszültségeket. Vagy jobban esik a házi munka, ha közben ritmikus, dinamikus zene szól. S a hangulatváltozásokat megfigyelhetjük akár magunkon is az érzelmes, romantikus, vagy éppen a feszültségekkel teli mozgalmas zene hallgatása során. Sokan és sokféle módon megfogalmazták már, hogy a zene mindenre, mindenkire hatással van, velünk együtt, bennünk rezeg.


Minden évben október 1-jén a ZENE VILÁGNAPJÁN a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékezünk. 1975-ben Yehudi Menuhin amerikai zsidó hegedűművész és karmester az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának akkori elnöke a közgyűlésen kezdeményezte ennek az ünnepnek a létrehozását. Ezzel a világnappal lehetőséget szeretett volna teremteni annak megünneplésére, hogy a zene nyelvén az emberek mindenhol megértsék egymást és előtérbe kerüljenek az örök értékei. Azt is elmondta ünnepi beszédében, hogy jó lenne pár perc figyelmet szentelni a csendnek, a gondolkodásnak, a hallgatásnak, az elmélyedésnek, amely nagyban hozzájárul a zene élvezetéhez. Ezáltal is megteremtve életünkben a harmóniát. Azóta ezen a napon világszerte zenei események sokaságával ünnepelhetünk.


Újbuda 60+ Program