Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Zene és demencia

A memóriazavarral járó demencia általában az idősebb korosztályt érintő jelenség. A kor előrehaladtával a tünetek erősödhetnek, az egyén és a környezet számára is kellemetlenné válhatnak. Ám kevesen veszik komolyan, hogy a tünetek hátterében álló betegségek késleltethetők, visszafordíthatók. Azért az egyénnek is kell tenni, hogy minél tovább tudjon aktív életet élni!

A zeneterápia lehet az időskori demencia egyik leghatékonyabb kezelési módja. A zene mindenekelőtt lehet örömforrás, mert élvezetesebbé teszi a társas kapcsolatok során a kommunikációt, s értelmet adhat az együtt töltött időnek. Megkönnyíti a kapcsolatteremtést, a másokra való odafigyelést. A zene segíti az adott szituációban való részvételt, a zenehallgatóban megerősíti a kapcsolatban maradást a külvilággal és saját magával, alakítja az énképet, növeli az önbizalmat. A zene sajátos hatásmechanizmusának rendkívül nagy jelentősége van a személyiség fejlődésére, az elváltozások javítására. Enyhíti például a mentális betegségek tüneteit, csökkenti a szorongást, javítja a közérzetet.

Szerencsére már egyre több kutatás segíti a zenével való gyógyítást és különféle lehetőségek, módszerek állnak rendelkezésre a problémák megelőzésére. Az Angliában zajló „Zenével a demencia ellen 2020” elnevezésű kampány célja, hogy gyökeresen megváltoztassa a demencia kezelését. Ebben azt javasolják, hogy a zene legyen része az életünknek. Hallgassunk minden nap zenét, kapcsoljuk be a rádiót, vagy énekeljünk, ha lehet közösen. Az aktív részvétel sikerélményt vált ki az idősekben is, ami a kezelés, a megelőzés része lehet. Felmerült az egyénre szabott zenelejátszási lista ötlete, ami akkor a leghatékonyabb, ha olyan számokat hallgatnak, amit 10 és 30 éves koruk között hallgattak, mert az emlékek felidézésével sikerül visszarepülniük a fiatalkori helyszínekre. A zenén keresztül kapcsolódni tudnak egymáshoz a generációk, s ez is csökkenti az idős emberek elszigeteltség érzését.

Alapból mi is mindenkinek azt ajánljuk, hogy hallgasson sok zenét! Ez nemcsak kellemes időtöltés, de terápiás hatása is van a problémáinkra. Reméljük, hogy közeleg az idő, amikor a memóriazavar kezelésére az orvos gyógyszer helyett zenét írhat majd fel a betegnek.

Újbuda 60+ Program

https://www.youtube.com/watch?v=MkYSmIPBEGE

LEGFRISSEBB
×

A hosszú élet titka

A közelmúltban hunyt el egy 105 éves japán orvos, aki fantasztikus bölcsességgel fogalmazta meg és hagyta hátra számunkra a hosszú élet titkát.