Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 4. csütörtök, Kázmér

Véletlen a szerencse?

Hisz ön a szerencsében? Ezt a kérdést már ősidőktől fogva teszik fel egymásnak filozófusok, pszichológusok, kultúra kutatók és más gondolkodók.

A római mitológiában szentként tisztelték Fortuna Istennőt, Jupiter első lányát. Ő az élet esetlegességeinek megszemélyesítője, forgandóságát a szerencsekerék jelképezi, s még ünnepnapot is szenteltek neki. Különféle jelzőket aggattak rá, melyek nem mindig voltak jók – csapodár, kétes, ingatag, rossz, a középkorban csörgőkígyó, dolgok, személyek szerencséje.

Jung pszichológus, analitikus a szerencsét egybeesésként definiálja, mint egy véletlen művét. Úgy tartják, hogy a szerencse forgandó, ma nekem, holnap neked, kiszámíthatatlanul jelentkezik, véletlenszerűség. Nem tudjuk előre, hol bukkan fel, nem módosítható, s csak utólag tudjuk beazonosítani. Nincs mit tenni! Aki a szerencsében hisz, lehet, hogy tévedésben van, mert nincs rá semmi bizonyíték, hogy nem egy vágyálom kergetését hajtja. Ismerünk megrögzött szerencsejátékosokat, akik a végletekig bíznak a saját szerencséjükben. Vagy tudatlanokat, akik a véletlenre bízzák sorsukat, alakulásáért nem mi felelünk. S számtalan babonát ismerünk, ami szintén egyéni értelmezés, valami mögé rejtőzés, magyarázkodás. Jean-Paul Sartre író és Sigmund Freud pszichológus a szerencsét az egyéni felelősség előli meneküléssel magyarázzák. Mint egy önbeteljesítő jóslat: a jószerencsében hívők pozitívan állnak az élethez, míg a balszerencsével magyarázók vélhetőleg negatív, passzív hozzáállásuk miatt élnek kockázatos életet, ami nem sikeres.

Mit jelent ma nekünk a szerencse? Valószínűleg véletlen, hogy ide születtünk, de egyes nézetek szerint ez máris cáfolható az egyéni sorsok ismeretében. Véletlen, hogy itt élhetünk – ezt is felülírja a gyakorlat, mert élhetnénk akár bárhol. Véletlen, amit elértünk? Hát a legkevésbé. Kaptunk egy lehetőséget, s ha azzal jól tudtunk élni, akkor jó helyen vagyunk. Nem szerencse az életünk, mert mi magunk irányíthatjuk. Nem szerencse kérdése a környezetünk sem, mert minden jogunk megvan, hogy jobbá tegyük. Csak pozitív szemlélet és hozzáállás dolga, mit kell elviselni. Még a fájdalmaink is átfordíthatók a balszerencséből, ha tudatosan élünk. Mi tagadás, érhetnek nem várt helyzetek, de abból igyekezzünk mindig a legjobbat kihozni! Rajtunk is múlik. Éljük életünket aktívan, pozitívan, s akkor a szerencse mellettünk áll!

Mindenkinek szerencsés napokat!

LEGFRISSEBB
×