Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 19. péntek, Huba

Valentin – fő a figyelmesség!

Az ókorból eredő Bálint-nap ünnepét jól ismerték, s a 20. századtól terjedt el az egész világon a szerelmesek napjaként.

A legenda szerint a Valentin-nap szokása Szent Valentin (magyarul Bálint) nevéhez fűződik, aki a III. században élt és kiállt az emberi jogokért. Az egyik nézet szerint azért kellett meghalnia, mert a vallásüldözés idején sem adta fel a kereszténységet.


Egy másik történet szerint Terni püspöke Szent Valentin, aki a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje volt, a szerelmeseket keresztény szokás szerint megeskette. Claudius császár bebörtönözte, mert úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak. A legenda szerint a püspök a katonákat a császári parancs ellenére megeskette, és a friss házasokat kertje virágaival megajándékozta. Mielőtt azonban emiatt II. Claudius császár kivégeztette volna, a püspök hite erejével visszaadta a börtönőre vak leányának a látását. A kivégzés február 14-én volt, s ekkor búcsúüzenetként a lánynak ezt írta: „A Te Bálintod”. Ide vezethető vissza a Bálint-napi üzenetküldés szokása. A mártírhalált halt püspököt nem avatták szentté, de a pápa engedélyével ez a nap a rá való emlékezés jegyében a szerelmes üzenetek napjává vált.

Magyarországi hiedelmek, népszokások Valentin-napján:

  • Bálint nap reggelén egy szerelmes csók szerencsét hoz.
  • A babona szerint a lányok előző éjszaka a temetőben megláthatják leendő férjüket.
  • A párna alá tett babérlevél célja, hogy a lányok álmukban megláthassák a párjukat.
  • A fiatal feleség ezen a napon félbevág egy almát, megszámolva a magjait ebből megtudja a várható gyermekáldást.
  • Ha a fiatal lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog férjhez menni, de boldog lesz. Ha tengelice repül el felette, akkor gazdag férfi felesége lesz.


Napjainkra a szokásokat a költséges virágcsokrok és csecsebecsék ajándékozása váltotta fel. Mi azt ajánljuk, hogy szeretteiket öleljék meg és apró figyelmességgel örvendeztessék meg ezen a napon!


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×