Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 27. csütörtök, Angelika

Támad az influenza

Ezekben a napokban, hetekben egyre többen betegszenek meg és az influenza tüneteit viselik magukon. A betegség hirtelen kezdődik, először a levertség érzetét tapasztaljuk, elesettek leszünk, magasra szökhet a láz, akár 39-40 fokra.

A torokfájás és az orrfolyás általában nem az első napon jelentkezik. A betegség első 2-3 napjában a legnagyobb a fertőzésveszély, ha egy influenzás beteg tüsszent vagy köhög, a vírus a levegőbe kerülve bárkit megfertőzhet, s leggyakrabban a nyálkahártyákon (orr, szem, száj) át kerül a szervezetbe.

Aki az első napokban fordul orvoshoz, a zsúfolt rendelőben sok embert megfertőzhet. Az influenzavírus ugyanis rendkívül fertőző, ahol már 2-3 ember van egy helyiségben, valószínűleg átadják egymásnak. Nem érdemes ilyenkor közösségbe, munkába menni a saját és a mások egészsége védelmében. Pedig egyre több emberről feltételezhető, hogy ezen a téren nem gondolkodik felelősen, hajszolja a munkát, figyelmen kívül hagyva a saját és a környezete egészségét. A legtöbb helyen, járművön, közösségi tereken rettenetesen köhögnek, krákognak az emberek, nem a zsebkendőbe tüsszentenek, eszükbe sem jut félre fordulni és egyenesen mások arcába küldik a kórokozókat.

Érdemes az első néhány napban otthon maradni, a levertséget ágyban kipihenni, láz- és fájdalomcsillapítót bevenni. Ilyenkor étvágytalanabbak is a betegek, de ügyelni kell, hogy ki ne száradjunk! Igyunk sok folyadékot, gondoskodjunk a napi 1000-1500 milligramm C-vitamin bevitelről! És természetesen forduljunk háziorvoshoz, s csak a szakember tanácsára szedjünk antibiotikumot!

Sajnos a 60 év felettieknek csak a 11 %-a fordul orvoshoz az influenzás tünetekkel, pedig ez a korosztály, s a krónikus betegségben szenvedők ki vannak téve a fertőzésveszélynek, s a szövődmények igen kellemetlen következményekkel járhatnak. Éppen ezért van jelentősége a megelőzésnek, a megfelelő időben beadott védőoltásnak, a sűrű kézmosásnak, a higiéniai előírások fokozott betartásának.

A leggyakrabban előforduló szövődmények a tüdőgyulladás, a hörgőgyulladás, az orrüreg- és arcüreggyulladás, a középfülgyulladás.

Kevesen tudják, de az influenzavírus nyáron is itt kering közöttünk. Csak akkor ellenállóbbak vagyunk, több a szervezetünkben a C- és D-vitamin. Ebben közrejátszik a hőmérséklet is, valamint annak szélsőséges váltakozása. Az egyik nap plusz 10 fok van, a másikon pedig már mínusz 10.

A vírus főleg ősszel és télen aktív, ezért ezt az időszakot hívjuk influenzaszezonnak. Az emberek mellett különböző állatfajokat (sertéseket, szárnyasokat) is képes megfertőzni.

Influenzavírusból többféle létezik. Ezek A, B, C típusba sorolhatók. Az A vírus kiterjedt járványokat okoz, a B vírus általában kisebb helyi megbetegedéseket, a C vírus pedig csak egyedi esetekből mutatható ki.


Újbuda 60+ Program

LEGFRISSEBB
×