Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 27. szerda, Angelika

Pünkösdi rózsa

A bazsarózsa, vagy pünkösdi rózsa ebben az időben díszíti a kerteket.

A növényt már az ókorban is ismerték és az egyébként mérgező gyökérgumóját megfelelő időben a kínai népi gyógyászat is hasznosította. Görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása ismert volt, de alkalmazták az asztma, az aranyér kezelésére is. Ez a gyönyörű virágú kétezer éves növény Eurázsiából származik, s néhány európai országban ma védett növénynek számít. A bazsarózsának rengeteg fajtája ismert. Alapvetően két csoportját különböztetjük meg: a fás szárú és az évelő fajtát. Ez utóbbi ismert nálunk pünkösdi rózsaként, mert Pünkösdkor, májusban, június elején virágzik.

A piros bazsarózsa őshonos kerti növény Magyarországon, melyhez számos népi hagyomány kapcsolódik. Azok, akik az esti fürdővizükbe a pünkösdi rózsa virágszirmait hintik, reggelre megszépülnek. A feng shui a virágok királyaként tartja tiszteletben, ami állítólag serkenti a szerelmi szerencsét. Egy kínai legenda szerint a leggyönyörűbb kínai nő, a császár ágyasa egész évben bazsarózsával ékesítette hálószobáját, ezért aztán nem csoda, hogy az uralkodó semmit sem tudott tőle megtagadni. A görögök a lágyszárú növény magvát fűszernek használták, hogy elűzze a rossz álmot, de a népi gyógyászat hasznosította a szirmát, gyökerét is. Japánban a virágot főzelékként eszik, s úgy tartják, hogy a növény a sárkányok eledele. Még számtalan baj enyhítésére alkalmasnak vélték a belőle készített főzetet, de mi csak gyönyörködjünk virágjában! S ha valakinek szaporítani támad kedve, akkor a gyökérgumók ősszel történő tőosztásával ugyanolyan szép rózsái lesznek, mint a most elvirágzóak. Ha magról vetjük, akkor pedig különböző színű rózsáink nyílnak majd.

LEGFRISSEBB
×

Testtartás és a fájdalmak

Frederick Matthias Alexander, (1869-1955) ausztrál származású előadóművész saját hangszálproblémái, rekedtsége miatt megfigyelte, hogy testtartása kapcsolatban áll betegségével. Néhány évig Shakespeare-színész volt, ám karrierjét veszélybe sodorta, hogy állandóan berekedt, elment a hangja. Mivel az orvosok nem tudtak segíteni rajta, saját maga próbálta meggyógyítani önmagát. Hosszú éveket töltött önmaga megfigyelésével tükrök előtt és annak kutatásával, hogyan tud segíteni hangi problémáin.