Idősbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 15. hétfő, Mária

PÉLDAKÉPEK

1970 áprilisában indult útjára az azóta évente több mint egymilliárd embert megmozgató civil kezdeményezés, a Föld napja, amely a természeti értékek megóvása, a környezeti katasztrófák leküzdése céljából indítja mozgalmait.

Magyarországon először 1990-ben került megrendezésre az esemény. A Föld napjának 50. évfordulóját egyedülálló műsorfolyammal ünnepelte idén a National Geographic. Bemutatásra került Jane Goodall: A remény című kétórás dokumentumfilmje, melyből megismerhető a főemlősök kutatójának kivételes személyisége.

Dr. Jane Goodall híres angol etológus több évtizedes munkássága során az élővilág megmentéséért tevékenykedett. 1960-tól kezdte meg munkáját a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban, melynek igazgatója volt, ahol a csimpánzok szociális és családi életének kutatásával foglalkozott. 1991-ben Tanzániában létrehozta a fiatalok környezettudatos nevelését célzó Rügyek és gyökerek hálózatot, ehhez Magyarország 2006-ban az egyesület megalakításával csatlakozott, amely 2010 óta Jane Goodall Intézet néven folytatja tevékenységét. 2020 januárjában a kutatónő 5 millió fa elültetését irányozta elő, melyhez az ENSZ Környezetvédelmi programja és Magyarország is csatlakozott.

A világhírű kutató nagyban hozzájárult a főemlősök viselkedésének megértéséhez, de a természet- és környezetvédő munkája miatt is az élővilág megmentéséért vívott harc ikonjává vált.

„Gombében, az esőerdő mélyén tudatosult bennem először igazán, hogy minden mindennel összefügg. Attól kezdve minden nap világosabbá vált számomra, hogy a klímaváltozás a természeti világunk létét fenyegeti, és hogy ha elpusztítjuk ezt a világot, a saját jövőnket is elpusztítjuk. Minden nap minden embernek megvan a lehetősége rá, hogy apró, bölcs döntésekkel jobbá tegye a környezetét. És ha emberek milliárdjai hoznak jó döntéseket, valóban jobbá válik a világ. Soha nem szabad feladni, mindig vezet út előre.”- mondja az örök optimista kutató.


https://www.youtube.com/watch?v=Gvqll0zp0Pk

https://www.youtube.com/watch?v=df9GPGlTRtk


Sir David Frederick Attenborough angol természettudós, dokumentumfilmes, 1957 óta készít természetfilmeket és sorozatokat. Ő is a Cambridge-i Egyetemen végzett, mint Goodall. A magyar tv-nézők szívébe is belopta magát a hátizsákos világutazó sajátos egyéniségével. Első nálunk megismert alkotásai az Élet a Földön, Az élő bolygó és Az élet megpróbáltatásai című filmjei voltak, ezt követte Az első édenkert, az Élet a fagyban című sorozat. A hetvenes években a BBC programigazgatója volt, ekkor kezdett a csatorna színes technikával sugározni. 1985-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte, majd munkásságát művészeti tudományos díjjal is elismerte. 2017-es ismeretterjesztő sorozatát követően az angolok és az amerikaiak több mint fele kevesebb műanyagot kezdett használni, s áttért az újrahasznosított termékekre. Ezt nevezték a szakemberek Attenborough-hatásnak.


A 94. születésnapját május 8-án ünneplő természettudós és dokumentumfilmes most bekapcsolódik a BBC április 20-tól induló online oktatásába. A közszolgálati csatorna célja, hogy segítse a járvány miatt otthoni tanulásra kényszerülőket. Mindezt a gyerekek számára is szórakoztató formában várják tőle, de hiszen mindig ez volt az ő védjegye.


„A fiatalok megértik, hogy a természeti világtól függ az emberiség sorsa. Az én generációm nem jó példa a megértéssel kapcsolatban. Borzalmas dolgokat tettünk.” - ezt üzeni a jövő nemzedékének.

„Én szó szerint egy másik földtani kor szülöttje vagyok.


A 12 ezer évig tartó holocén korban születtem, amikor a Földön minden ideális volt az emberiség számára, hogy letelepedjen, gazdálkodjon, és civilizációt hozzon létre. Ez az áruk és eszmék szabad áramlásához vezetett, ami globálisan összekapcsolt minket.


A holocén korszak véget ért, az Édenkert nincs többé. Annyit módosítottunk a bolygónk ökoszisztémáján, hogy a tudósok szerint új földtani korba léptünk. Ez az antropocén kor, az ember korszaka.”

https://youtu.be/GfO-3Oir-qM


Újbuda 60+Program

.